BIOGRAFIJAJosip Petrlić Pjer
pjesnik i pisac za djecu i odrasle 

član: 
- član suradnik Koprivničko-križevačkog ogranka DHK 
- Matice Hrvatske


Ja, Pjer i moje življenje umjetnosti

 UMJETNOST, neumjetnost, zaobiđena, prevaziđena, nedostižna, poticajna, uhvatljivo-neuhvatljiva, poželjna ili kazna, cijenjena, precijenjena, svoja, moja, naša, njihova… Tisuću riječi, tisuću motiva, izražavanje kroz, ali i iza objektiva. 

Nekome sve nekome ništa, meni svijet što tijelom razumijem u kojem roniti ne pokušavam već umijem. Istraživanje i zaključavanje, javno, a svoj.  Mega nagrađen bez nagrade, a dobivene značenjem zakrivljene.  

Glazbom polijećem, kazalištem letim, pisanjem lebdim i mrzim kada moram na kraju priče, pjesme ili romana staviti završnu točku jer to je bolnost koja me tjera od doma. Toplog, sigurnog, isključivo mog sebičnog doma.

 Josip Petrlić Pjer


PRIZNANJE GRADA KRIŽEVACA
za svestrani literarni i kulturno-umjetnički rad te promociju Križevaca i križevačkog kraja diljem Hrvatske.
              https://kuppkz.blogspot.com/2019/04/josip-petrlic-pjer-priznanje-grada.html
„20 GODINA PREDANOG  RADA U KULTURI I OKO NJE“

Službeno je sav moj književni rad i rad u kulturi počeo, ili se otvorio, 02.travnja 2002. (oko 9 h) sa premijernom izvedbom moje potpuno autorske pjesme "Križevci moj su grad" na radio Križevcima. 


Josip Petrlić Pjer rođen je 1962. godine u selu Stupe pokraj Križevaca. Živi i radi u Križevcima. Branitelj je bio od 1991. - 1995. godine,
Svoju svestranu kreativnost izražava na različitim poljima.

IZDVOJENO...
Višestruko gostovanje na HRT-u u emisiji Dobro jutro Hrvatska, Županijska panorama,  Dobar dan Hrvatska i nekim drugim emisijama i drugim televizijama te brojnim radio postajama
- Osmislio književni križevački lik za djecu ŠTATUTKA i Starca Vrapca,  Princezu čokolade HEDY i križevačke Romeo i Julija "Marta i Ivek", mačka Ljubija, Sofijine vile...


NOVO - RAD S DJECOM - JEDINSTVENO U SVIJETU 

Sa svojom suprugom Ljiljanom, u Križevcima, Potočka ulica 61., osmislio je  osebujnu „Sobu priča Lilipjer“ koja je postala mjesto gdje se na inventivan i ekspresivan način pristupa i potiče nesputano razmišljanje u stvaranju, pisanju i izražavanju kod i od djece vrtićkog doba do zrelih godina. Originalnost postava Pjerovih objavljenih djela kroz moto „Upoznaj pisca kroz njegovo djelo i njegovo radno okruženje“  Sobi, ali i književnosti, daje novi nivo prezentacije pisanog autorskog stvaralaštva i prvih susreta sa živućim piscem. Soba kao takva je postala nezaobilazni turističku punkt i to posebno za djecu školskog i vrtićkog uzrasta i preporuča se za posjet svim osnovnim školama i vrtićima iz cijele Hrvatske. 

Jedan od autentičnih projekata Sobe je i razgled Križevaca pod nazivom „Putovima Pjerovih književnih likova“. 

https://www.facebook.com/Lilipjer

Djeluje kao KANTAUTOR – potpisuje tekst, glazbu i aranžman
2002. godine, nakon 20 godina uspješnog bavljenja glazbom, sviranja u poznatom sastavu „No7“ ili „Sedmica band“ u kojem je bio klavijaturista i manager, Pjer se pojavljuje u kulturnom životu grada Križevaca i to s objavom svoje prve glazbene pjesme „Križevci moj su grad“ u kojoj je i autor teksta, glazbe i aranžmana, a tu je pjesmu poklonio gradu za njegov 750-ti rođendan.
Dvije godine kasnije je objavio i svoj nosač zvuka „Ja sam pajdaš“ na kojem je osim pjesma o kraju objavljen i video zapis o Križevcima i okolici u trajanju od 10 minuta. Pjesma „Laž“ je na nekoliko radio postaja bila prva i do šest mjeseci, na njihovim glazbenim top ljestvicama (ispred Dukata, Gazda...).
Tri je godine za redom sa svojim pjesmama ušao u finale poznatog kajkavskog festivala u Krapini, a više godina za redom je bio i član, ali i predsjednik raznih glazbenih festivala diljem Hrvatske. Snimio je i dva spota „Glogovnico“ i „Dan snova“ u kojem potpisuje scenarij, režiju, scenografiju, a pojavljuje se i kao glumac. Ti spotovi su prikazivani na raznim TV kućama u Hrvatskoj, ali i šest manjih TV kuća u Njemačkoj i jednoj u Makedoniji.

DRAMSKI PISAC i REŽISER
Do sada je napisao dvije monodrame „Moja PTSP priča“ i „Sendvič s tirolskom“ te predstavu „Zakaj si mu dala“ . Jednu monodramu i predstavu je i postavio na sceni u kojoj su glumci bili članovi PTSP-udruge Sveti Marko Križevčanin.
Monodramu "Moja PTSP priča" je postavio u Ljubljani u Tivoliju.
Pjer je napisao predložak i scenarij, a potpisuje režiju, scenografiju i glumi glavnu ulogu.

RADIJSKI  UREDNIK i VODITELJ
Radio je kao honorarni suradnik na radio stanici Križevci kao voditelj, urednik i glazbeni urednik poznate kontakt emisije koja je išla u živo i to u trajanju od puna dva sata „I ja sam tu“. Emisija je išla 4, 5 godina te su odrađene 143 emisije. Slušanost je bila iznimna jer su je putem striminga slušali u mnogim državama svijeta, a gosti su bili mali ljudi, ali i vrhunski glazbenici, kulturnjaci svih vrsta izričaja s naglaskom na kulturu ne samo onu izričajnu već i na kulturu govora i ophođenja.
Izdvojiti ćemo neke goste: Davor Gobac, Boris Ćiro Gašparac, TS Mejaši, Miro Ungar, Ivana Marić, Max Hozić, Darko Domjan, Mirko Švenda Žiga, Rajko Suhodolčan, Mladen Burnać, Nano Prša, Željko Krušlin Kruška, Eduard Jimmy Matešić,  Mladen Kušec. Pajo Kanižaj, Alen Slavica, Ivica Pepelko, Juraj Galina, Igor Delač, TS Tamburaši mjeseca, Marko Tomasović, Ts Od srca do srca,... 

PJESNIK I PISAC
piše prozu, satiru, novelu, poeziju, poeziju za djecu, romane, romane za djecu, pjesničke minijature, Pjeriku haiku.
Član suradnik je Podravsko prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika (DHK) i Matice hrvatske (MH), a od siječnja 2017. je i član Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Novinar suradnik je na portalu prigorski.hr, a pisao i za najpoznatiji rukometni portal u Hrvatskoj, hr-rukomet.hr. Uspješno vodi i svoj blog 
Osim što piše  i urednik jenakladnik u četiri svoje knjige, ali je i urednik na nekoliko knjiga drugih autora.

Održava književne susrete diljem škola i vrtića RH od Splita do Varaždina i do sada ih je održao oko 64. U grupama je bilo i do 370 djece.

Objavljena djela:
„Odškrinuti snovi“ (2013.), pjesnička zbirka
„I ja sam tu“ (2014.), knjiga proze, satira i novela
„47 zrna – 47 graines de fantasie“ (2014.), knjiga pjesničkih minijatura prevedenih na francuski
Radionica povijesnih priča“ (2014.). roman za djecu
„Bilogorske zgode“ (2016.) – pripovijetke za djecu
"Domoljublje i trublje" (2017.) poezija za djecu
"Detektiv Pero" (2018.) - roman za djecu
"Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar orehovec" (2019.) - knjiga za djecu
"Štatutko i Marcel Kiepach" (2020.) - slikovnica
"Princeza Hedy" (2020.) - roman za djecu (tema autizam)
"Marta i Ivek" (2021.) - povijesna ljubavna priča, križevački Romeo i Julija
"Priče iz šume" (2021.) . pripovjetke za djecu 
"Zagonetni tragovi" (2022.) - 8 priča za djecu 

Poznat je kao organizator različitih radionica, izložba slika, glazbenih večeri i književnih nastupa, a najradije nastupa kao pjesnik i pisac. Piše i za djecu i za odrasle jednakim žarom. Kao novinar prati brojna kulturna događanja u Križevcima i okolici.

 OSMILIO je jedinstven projekt "KRIŽEVAČKA KNJIŽEVNA TRILOGIJA", književno namijenjena djeci, a radnje tekstova su vezani uz Križevce.  Tu ulaze knjige "Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec" (prosinac - siječanj 2019/20.) - priča za djecu
"Štatutko i Marcel Kiepach" (2020.), slikovnica  i "Princeza Hedy", roman za djecu (2020).

PROMOCIJE svojih knjiga je u knjižnicama u Varaždinu (2),  u Križevcima (6), Đurđevcu, Koprivnici, Bakovčicama (4),  u Zagrebu (6), Sisku, Rijeci, Splitu, Novi Marof, Kaštelima..., a najznačajnija je bila promocija knjige „47 zrna“ u Cafe baru „Lav u Zagrebu iznad Kamenitih vrata gdje je pobrao sve moguće i nemoguće lovorike.

Za 2022.-u  NAJAVLJUJE NOVI KNJIŽEVNI PROJEKT 
- roman za odrasle "Muke po Stjepanu" podnaslova "Roman o jednoj ljubavi"
- roman za djecu "Međimurski slatkiš" tema dijabetes kod djece 
- pripovjetke za djecu "Kukmica Mila" 

ORGANIZATOR I MODERATOR PROGRAMA
2013. godine je osnovao Križevačku udrugu pjesnika i pisaca KUPP u kojoj je bio predsjednik i idejni te odgovorni realizator svih programa.
U dva do tri mjeseca se u rad Udruge uključilo 48 vrsnih i kvalitetnih pjesnika iz cijele Hrvatske od Dubrovnika, preko Istre, Zagreba pa sve do Baranje s time da je potražnja za članstvom bila daleko veća. Udruga se u kratkom roku iznimno kvalitetno pozicionirala na karti pjesništva u Hrvatskoj. Zbog promjene zakona i to baš na štetu ovako malih iznimno aktivnih udruga koje su se same brinule o sebi i financirale, donesen je zaključak da Udruga do daljnjega neće biti aktivna. Vrijedi istaknuti da se KUPP spominje u tri Pjerove knjige kao nakladnik što potvrđuje šarolikost Pjerovog talenta.

Pjer je do sada osmislio i proveo niz programa da li u sklopu svoje Udruge KUPP, da li Udruge Lipa, Gradske knjižnice, Pučkog učilišta ili u sklopu Društva za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti, a u većini slučajeva sam samo uz podršku svoje žene i njenog FS Gloria.

NEKI PROGRAMI
- „Dnevni boravak“ – odvija se na otvorenim prostorima našega grada, promovira pisanu riječ putem poezije, predstava, glazbe i likovne izričaja. Prve i druge godine je trajao jedan dan, a postavljen je u atriju Likovne galerije. Treće, 2015.godine je trajao 5 dana i postavljen je bio na trgu J.J.Strossmayera. „,2016. je trajao dva dana i bio je postavljen ispred starog kina Kalnik i Gradskog muzeja.
Pjer je glavni organizator, moderator, scenograf, a daje i svoj razglas i s njim sam radi.

- „Ružin pohod“ – pješačenjem za prvi maj na Kalnik daje se podrška svim oboljelima od teških malignih bolesti, ali se istovremeno i sjećamo svih onih nama dragih koju su nas zbog istih bolesti napustili. Svi pjesnici koji su prepješačili na Kalnik sudjeluju i u pjesničkom programu. Prošle godine je bilo 48 sudionika. Pjer je bio vođa puta, organizirao je i isfinancirao na Kalniku hranu (toplo kuhani grah) i pijaču. Organizirao je smještaj i prijevoz u povratku.
Taj program je išao tri godine i 2015. ga je iz Zagreba došla snimiti ekipa HRT s time da je taj dan bio jedini prilog iz KC-KŽ županije.

-Osmislio je i bio administrator jedinstvenog u svijetu pjesnički natječaja „Vi predlažete, Vi birate“. Natječaj u kojem je kroz dvije i pol godine sudjelovalo preko 180 pjesnika iz pet država (Hrvatska, BIH, Srbije, Crne Gore, Makedonije) s time da su neki sudjelovali i s preko 14 puta Natječaj je prvo išao jednom mjesečno, a zatim tromjesečno i imao je jedinstvene, najpoštenije glasovanje koje se može izvesti. U neovisnom žiriju su bila tri člana, od toga prof, književnosti iz Istre, profesorica iz Baranje i jedna članica pjesnikinja iz Križevaca s tim da je predsjednica žirija bila prof. mag kroatologije i sociologije. Dodjeljivala su se priznanja nagrađenima i svi nagrađeni su sudjelovali na završnim godišnjim programima KUPP-a.

- U Istri u Labinu je organizirao trodnevni program gdje je vodio 6 pjesnika i 4 člana dramske skupine iz Preloga, a tamo je još uključio i 15-tak domaćih autora da li pjesnika, glazbenika izvorne glazbe i folklora.

- U Križevcima je organizirao ogroman projekt „Istru u Prigorju“ dovevši na tri dana 5 članova iz Istre i predstavivši Istaru preko njihove tradicionalne muzike i govornike na Istarskoj cakavici i čakavici.
-Taj isti program je postavio i u Prelogu.

-organizator je bezbroj raznih pjesničkih večeri u koje uključuje i glazbenike, slikare, kipare, ali i revije frizura.
- organizirao je pjesničke večeri po domovima za starije i nemoćne u Zagrebu, Europskom domu Zagreb, po lokalima koji preferiraju poeziju u Zagrebu , Koprivnici, Varaždinu, ali i u Calypsu u Križevcima (tri puta).

U Zagrebačkoj Dubravi je bio jedan od organizatora pjesnika iz Slavonije u prvom izdanju „Slavonija u krilu Zagreba“ na kojem je sudjelovalo 350 pjesnika. Organizirao je i neke manje programe za branitelje, penzionere, svirao im i pjevao, glumio, vodio programe...
Odradio je po školama mnogo književnih susreta
Organizirao je popriličan broj promocija knjiga.


UGLAVNOM, do sada je organizirao i vodio preko 80 programa u Križevcima i diljem Hrvatske (pa čak i u Ljubljani  i Mađarskoj), a još je nastupao kao pjesnik ili pisac u barem njih 130.


POSTAV UMJETNIČKIH SLIKA
Kao član Društva za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti radi postave izložaba slikara amatera i moderator je istih. Do sada je radio postave osim u Štatutima i u Ivanić Gradu, Čazmi, Zagrebu i Koprivnici, ali i u Grkokatoličkoj katedrali Križevci i u Gradskoj knjižnici u Križevcima.


Važno je istaknuti da je Pjer  sve ovo do sada radio iz ljubavi prema svome gradu, kraju i ljudima bez neke ili uglavnom nikakve financijske i ine podrške. Jedina i najvrjednija podrška mu je njegova obitelj, posebno supruga Ljiljana.

Jednostavno se ne da nabrojati što je sve, koliko i na kojima je sve područjima Josip Petrlić Pjer sve radio i dao svoj doprinos našoj zajednici.
Samo da se spomene da je Pjer u Križevce „doveo“ desetak puta ekipe HTV i da su reportaže bile prikazivane od emisija Eko –zona do Županijskih panorama, Ekipe VTV-a barem 30 – 40 snimanja neke i u samom studiju u Varaždinu, Srce TV-a, Nove TV. Zabilježeno je popriličan broj njegovih gostovanja na radio postajama:  Čakovec, Đurđevac, Križevci, Bjelovar, Osijek, RKC, Radio Kaj, Radio Sljeme, Radio Martin, HRT, Tv Jabuka Zagreb, Tv Pula, Tv Osijek...
o sebi...
Josip Petrlić Pjer 
(1962. - (navek se to pitam) )
već dugo vremena hodam i vlečem se po ovoj našoj prekokrasnoj  zemlji i to tak dugo da sam se i sam počel već tome čuditi. Nemrete vjerovati no čak sam se i rodil i bil sem mangup sumnjivoga stila ponašanja.  Mladost mi je bila dramatična, inspirativna  i vrlo pedagoški odgojno definirana sa naglašenim primjesama moći uvjeravanja raznih grupacija društva i ulice. Navek sam nakej pisal i črčkal i jedno 20 let sam se kakti zaozbiljno bavil glazbom svirajući i ostvarujući dobru karijeru glazbenika selskoga kova. Svoju "posebnost" sam moral upotpuniti i s ratnim životopisom, ali i sa furanjem  svoje emisije na radiju „i ja sam tu“ jer sam u brbljanju gotovo nezaustavljiv. Nisem baš mogel slušati tuđu glazbu pak sam počel pisati, glazbirati i aranžirati svoju te sam objavio i svoj nosač zvuka "Ja sem pajdaš", a pošto sam i  posebno zgodan karijeru sam nastavil i s pisanjem scenarija, glumatanjem i režiranjem nekaj na daskama. Postavil sam svoju predstavu "Zakaj si mu dala" i svoju monodramu "Moja PTSP priča". Svi su pričali kak je sport dobar pak sam završil neku rukometnu trenersku školu i fural sam se sporstki 13 let. Bilo je fajn dobrih rezultata ili ne, ovisi kak tko gleda ili izgleda. 

I da bi sve to na kraju začinil i s objavom nekoliko, za sada, 12 knjiga što za djecu što za one ostale. 
Osnoval sam i svoju udrugu "Križevačka udruga pjesnika i pisaca - KUPP", u kojoj sam bil i cijenjeni predsjednik koja je fest puno delala, ali sam ju polako i zapustil. 

I kaj na kraju reči nego si postaviti pitanje: " A čemu sve to?"
 Pjer-šansonijer!

ČLANSTVA:
- Član suradnik Podravsko prigorskog ogranka  Društva hrvatskih književnika
- Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade
-Društva hrvatskih skladatelja
 - Društva za očuvanje križevačke baštine "Križevački štatuti"
- Udruge K.V.A.R.K.
-  Matice hrvatske
-Gornjogradskog i dobrotvornog društva Lipa,

Ovak sam davno (PUNIH 20 GODINA) svirao u "No7" Band-u
 http://www.youtube.com/watch?v=XT2-J9UnSzw


Četiri knjige  "Marta i Ivek", "Domoljublje i trublje","Detektiv Pero" i "Štatutko i Marcel Kiepach" su mi obrađene u Nagradnoj križaljci enigmatskih novina KVIZORAMA. 

Nema komentara:

Objavi komentar