nedjelja, 25. travnja 2021.

NAKON 1884.g. ZAVJETNA IVEKOVA FONTANA se vratila NA SVOJE MJESTO

NAKON 1884.g.  ZAVJETNA IVEKOVA FONTANA  se vratila NA  SVOJE MJESTO 

doduše ovaj puta samo obrađena u priči i knjizi Josipa Petrlića Pjera, "Marta i Ivek".

24.4.2021. i 769. proslava Dana grada Križevaca je potiho donijela i jedan novi  povijesni moment. Na Strossmayerovom trgu autor Pjer je nacrtao crveni x i simbolično je obilježio mjesto gdje je 27.9.1839. i tadašnjem sajmištu,  Zavjetna Ivanova fontana bila postavljena.  U ime svoje velike ljubavi prema Marti fontanu je postavio Ivek (postoje stvarana imena i prezimena, ali u priči se spominje samo ime i to Ivek) i to na mjestu gdje je prvi puta sjedio na kolima pored Marte kada je njegov tata njezinom prodavao konja. 

Povod za izgradnju fontane je bilo to što nakon tri godine kako se Marta negdje udala, iako shrvan, više nije mogao pustiti suzu. U strahu što će Marta, ako se vrati i vidi ga bez suza misliti da ju ne voli, dođe na ideju da izgradi fontanu sa dva oka iz kojih će teći voda i  u njegovo ime plakati...

"I zemlji je teško pa plače, suze su joj potoci i rijeke." (rečenica iz knjige)





Ovako je fontanu iz 1839. g., koju je izrađena u tada najpoznatijoj radionici varaždinskog zidarskog  majstor JAKOB ERBER, zamislila i nacrtala Marijana Šatrak jer su se originalni crteži zagubili. 



Povijesni detalj je i u tome što je turistički vodič Tomislav Kapor prvi, vodivši tri ture prezadovoljnih turista i mještana kroz grad, za kraj svog programa uvrstio i ovu povijesno utemeljenu ljubavnu priču.
 
Postoji ideja i želja da se na trgu postavi moderno osmišljena rešetkasta skulptura na kojoj bi zaljubljeni u ime zavjeta svoje ljubavi mogli stavljati lokote. Križevci bi time dobili zanimljiv i  važan turistički  punkt. 

"Križevci su dobili svoju legendu, pustimo je neka živi", Siniša Matasovićiz Siska,  urednik teksta u knjizi.  









I ŠTATUTKO se pridružio proslavi!




Nema komentara:

Objavi komentar