ponedjeljak, 17. ožujka 2014.

100 godina kako nema A.G.Matoša

Na današnji dan prije 100 punih godina napustio nas je u 40-oj godini života jedan od trolista najboljih književnih stvaralaca Hrvatske u prošlom stoljeću, Antun Gustav Matoš.
Pisao je puno raznovrsno i odlično, svirao violončelo zavidno, bio iznimne svoje karakterne osobnosti, volio Hrvatsku i krajolike nenadmašno.
Siromah, kako sam kaže, bez prijatelja i bez sredstava, ali ima dvije stvari s koje su mu ipak važnije od svega, a to je pero za pisanje i svoj hrvatski jezik (govor).
Putnik od Beograda do Pariza, buntovnik gluposti i nepravda, boem izričaja...

U svom putovanju posjetio i Križevce, došavši kod prijatelja, ali i Kalnik i Žabno... Nešto o tome i napisao ističući, zapravo naglašavajući, ljepotu kraja ...
100. OBLJETNICA SMRTI A.G. MATOŠA
Danas su nam to, i ne samo to, na posebno zanimljiv način predstavili učenici i profesori OŠ "Grigor Vitez" iz Žabna u suradnji s učenicima OŠ "Ljudevit Modec" iz Križevaca.
Prof. Jerko Barišić je ponovo kvalitetno animirao i potaknuo na znanje učenike i nastavnike svoje škole i na jednostavan način nam dao uvid u život A.G. Matoša, ali i iznimnu važnost Matoševog djela za našu književnost u Hrvata.
Posebnost obljetnice je i izdavanje prigodne poštanske markice s likom A.G. Matoša za što je "kriv" prof Zoran Cvetković. Usput kao, je i u dogovoru s križevačkom poštom, dogovorio da se na današnji dan sve pošiljke odaslane iz ove pošte "žigošu" tim prigodnim žigom. Nemjerljiva vrijednost za obilježavanje same obljetnice, a pogotovo za filateliste diljem svijeta.
Pohvale na ideji, na prikupljanju kvalitetnog materijala i zanimljivoj prezentaciji...U programskom dijelu je sudjelovao kao recitator i član Križevačke udruge pjesnika i pisaca KUPP, prof Krunoslav Puškar, recitiravši "Trubač sa Seine"
 
   I ja sam si kupio razglednicu Križevaca s markicama i dao da mi stave prigodni žig. Neka me podsjeti na ovaj dan našega velikoga književnika.  Potrošio sam samo 6,50 kn i malo vremena  te pospremio u svoj dom nečiji veliki rad i trud.


100 godina kako nema gos. Anutna Gustava Matoša sa nama, ali pjesnika, književnika i putopisca, e on je tu i ostal bu navek.

Nema komentara:

Objavi komentar