petak, 26. veljače 2016.

IZLOŽBA MIROSLAVA HUZJAKA

"Zenon paradoks"
petak, 26. veljača 2016.

Filozofski nastrojen, Zenon Kitijski (oko 336.- oko 264. pr. Kr.), grčko-feničanski filozof iz Kitija na Cipru, osnivač stoicizma, je između ostalog smatrao i kako su strasti iznimno štetne za čovjeka.

Do večeras zapravo to i nisam znao, no došavši na izložbu Miroslava Huzjaka slobodnom voljom ću reći da ipak bez strasti ništa, doduše tu ne govorim o nekoj fanatičnoj strasti već o onoj iskrenoj i isprepletenoj s istraživanjem svojih mogućnosti. Da ne bi sada tu neke stvari previše izvlačili iz konteksta, moram napomenuti da je filozof Zenon ipak "poznat" po svoja četiri paradoksa, a to su, kako navodi Aristotel: Dihometrija, Ahilej, Strijela i Stadion. Uglavnom sva su vezana uz dokaze protiv gibanja. Tu je i poveznica sa večerašnjom izložbom.

Sam autor je naglasio želju da "metaforom" u slikama pokuša prikazati složenost percepcije vremena i kretanja, a kao osnov je baš uzeo paradoks o Ahileju i kornjači.

Zanimljivost ove slikarske priče je i to da autor u ovim slikama nije koristio potez kista po platnu već je u svoj rad uključio, kompresor, samoljepljive trake, šablone, trešnju kista o kist i još druge nesvakidašnje metode i alate.
Uglavnom mogu reći da se višetjedni dvadeset i četverosatni rad isplatio jer se postavom istih dobiva dojam vremenskog niza i ono što moram istaknuti, a to je da svaki mali segment ovih velikih formata slika ima isto tako svoju dojmljivu priču. Pohvale idu i organizatoru izložbe Galerija "K", Kluba kulture Križevci, jer su izvrsno odradili postav koji stvarno zahtjeva određen i prostor, ali i promišljanje. Gotovo da su bili inovativni jer se kroz jednu sliku dobiva uvid i percepcija druge te se time stvara novi treći svijet promatranja.
Osim same izložbe Miroslav nas je uvodnim izlaganjem na pitki način edukacijski i filozofski uveo i u filozofija samog Zenona što je baš "leglo" i upotpunilo ovu večerašnju likovnu večer.

Ova izložba ima neku posebnu tišinu i dubinu  tako da posetitelj ne mora ništa od ovoga znati, a svjedno će biti "uvučen" u promišljanja o konačnom i beskonačnom.
Moderator izložbe je bio Saša Živković.
Ovo je autorova druga izložba u Križevcima, prvu je imao prije deset godina. 
 















Nema komentara:

Objavi komentar