srijeda, 9. studenoga 2016.

Svečano otvorena izložba slika Josipa Boltižara u Križevcima




  Tekst i foto: Prigorski.hr
statuti



        U organizaciji Društva za očuvanje križevačke baštine “Križevački štatuti” u utorak je svečano otvorena samostalna izložba slika Josipa Boltižara.
Sanja Damjan iz Koprivnice svojim pjesmama dodatno je uljepšala večer, izložbu su u “Križevačkim štatutima” postavili Boba Csik i Josip Petrlić Pjer, a svečano je izložbu otvorio predsjednik Društva “Križevački štatuti” Željko Picig.

Josip Boltižar rođen je 1951. godine u Završju, a slikarstvom se bavi od 1969. godine. Član je HDLNU-a od 1986. godine, HZSU-a od 1997., i HDLU-a od 2002. godine. Izražava se tehnikama ulja na platnu, akvarela te grafičkim tehnikama (akvatinta, bakropis, suha igla i svilotisak). Josip Boltižar živi u Hagnju.

“Josipa Boltižara upoznala sam prije puno godina i divila se njegovim akvarelima i crtežima u predivnim nijansama toplih boja i čistog poteza. Prije dvadesteak godina sam vidjela i tehniku zračnog kista sa snažnim bojama, ali je umjetnik zadržao čiste linije. Danas su izložene slike u tehnici grafike koja zahtijeva smirenost, preciznu i odgovornu ruku. Grafike plijene pozornost finoćom linija, bez dodataka i šminkanja”, rekla je Boba Csik o slikama Josipa Boltižara.

Josip Petrlić Pjer rekao je kako su slike Josipa Boltižara na otvorenju izložbe spojile ljude iz Zagreba, Vrbovca, Svetog Ivana Žabna, Koprivnice i Križevaca. “Rad Josipa Boltižara spojio je mnoge ljude, a još prije nekoliko godina na izložbi u Vrbovcu primijetio sam da Jožine slike nisu šablonske, već još uvijek radi na sebi i tehnikama”, rekao je Josip Petrlić Pjer koji je ujedno bio i moderator.


statuti2 

  statuti3 

  statuti4 

  statuti5 

  statuti6 
  statuti7 

  statuti8 

  statuti9 

  statuti10 

  statuti11


foto: Cedo Gros














Nema komentara:

Objavi komentar