četvrtak, 28. svibnja 2020.

"Kulturna samoposluga" radio Križevci i portal radiokrizevci.hr


Što radi, što planira – Josip Petrlić Pjer, križevački pjesnik, pisac…

Ugostili smo Josipa Petrlića Pjera, neumornog u stvaranju, pisanju, komuniciranju posebno s djecom. U posljednje vrijeme osmislio je jedinstveni književni projekt, Križevačku trilogiju – knjige vezane uz djecu i naš kraj:
“To je knjiga Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec koja je izašla, zatim
Štatutko i Marcel Kiepach, koja je također izašla iz tiska, a za nekoliko dana ili tjedana očekuje se i treća knjiga iz tog opusa, roman za djecu ”Princeza Hedi”. Radnja se odvija u Choco baru, a osnova je autizam kod djece.
Štatutko je projekt koji bi trebao imati više izdanja. Dvije godine sam smišljao kako bi se zvao lik za djecu koji bi bio reprezentativni dio Križevaca, i za djecu, za odrasle, da bude zvučno, simpatično. Tako sam osmislio lik Štatutka, a da bih dao pravi dojam i punoću toj priči, da bude poučna, idemo u povijest s kojom upoznajemo djecu i odrasle, one koji dolaze u naš grad. Tako je nastala slikovnica“Štatutko i Marcel Kiepach”. Ilustratorica je naša slikarica Boba Csik Pavičić s kojom puno surađujem i jako sam joj zahvalan. To je osoba koja se raduje mom uspjehu, koja me potiče i dala je gradu jako puno. Jako je teško odrasloj osobi slikati stilom djece, puno se trudila da crtež pojednostavi, da bude svoj. Boba je to uspjela odlično, svi se raduju tom liku Štatutku , ali i Starcu Vrapcu”.
Pjer ima puno ideja i naglašava da je ova trilogija vezana uz turizam za djecu.
“Nije književnost svrha sama sebi , nego da bude u svrhu razvoja turizma za djecu. Moja je želja da djeca upoznaju Križevce, znamenitosti grada i okolice, a smišljam još jedan projekt jer želja mi je napisati turistički vodič za djecu na sasvim drugačiji način. Došla bi djeca u Križevce, do katedrale, Choco bara, vozili bi ih zatim u Sveti Petar Orehovec gdje je planirano da će se napraviti skulptura vlakića prema priči, pa i stvarni vlakić koji bi vozio djecu, upoznali bi OPG-e, bilo bi druženje u prirodi,
predstavila bi se flora i fauna i na kraju bi bio književni susret. Mislim da je to dobro, jer ako dođu djeca u Križevce, doći će i roditelji.
U skladu s tim napisao sam novu priču "Zavjetna Ivanova fontana" u kojoj je prikazana stvarna ljubavna priča Iveka i Marte tam negdje oko 1839.-te, a namijenjena je odraslima . I Križevci su dobili svog Romea i Juliju” – ispričao nam je Pjer.
Najavljuje 11.6. nastup u K.V.A.R.K.- u ispred Galerije K2 sa gošćom Tatjanom Vorel, pijanisticom, kao i novi projekt “Križevci-Hrvatska-Europi – Europa – Hrvatskoj – Križevcima” . Uključuju se djeca Osnovne škole “Ljudevita Modeca” sa ilustracijama. Projekt uključuje sve zemlje Europe, ali o tome će Pjer više reći kad dođe vrijeme za to.
O svojim projektima Pjer govori danas u emisiji “Kulturna samoposluga” u 17 sati u programu Radija Križevci.

ji/radiokrizevci.hr
foto:hs/radiokrizevci.hr

Nema komentara:

Objavi komentar