nedjelja, 13. rujna 2020.

Akademija Art, objava dramske radionice Mizantropija i Filantropija

 

Drugi Faro Art festival 2020.

Od 3.9.- 6.9. 2020. u Križevcima u organizaciji Pokreta Fokolara se održao II po redu međunarodni FARO ART FESTIVAL 2020

Festival koji promiče empatiju, ljepotu i neprolaznost, a izražava se i prezentira putem interaktivnih kreativnih radionica. Riječ, ruke, pokret, tijelo, duhovna misao, kreativnost, zajedništvo.   

Iako ili bolje rečeno unatoč svemu oko nas što nas u posljednje vrijeme, na globalnoj razini, pokušava sputavati ili nas trenutno iznenađujuće perfidno sputava u zdravom kontaktu i direktnoj interakciji s dugim ljudima, Faro Art festival je našao snagu i način da i ove godine bude živ i komunikativan.

Kaže se da se mladost i kreativnost ne može zaustaviti već se može samo malo ograničiti s time da ta ograničenja gotovo uvijek iznjedre nešto neočekivano novo, nešto drugačije, nešto poticajno. Počesto nešto nemoguće ispadne jednostavno moguće. I ove godine na festivalu su se održavale radionice raznog tipa i profila, neke su bila zabavljačko-sportskog tipa s tendencijom da se nešto novo nauči ili uoči, kao što su radionice žongliranja i hula hopa- voditelji KUFER Udruge K.V.A.R.K., zatim promatranja neba voditelji Udruge  Perzeida Križevci ili radionica Zagonetno drvo voditelja Matije Bobeka u kojoj su polaznici ručno obrađivali drvo i davali mu novu umjetničku funkciju.

Uz jutarnje Obzore duhovnosti koje su obrađivale teme kao što su Kontak, Rast i Otkriće u večernjem dijelu su se polaznici opuštali i družili na koncertu uz etno kantautoricu Lidiju Bajuk.

Druga vrsta radionice, koje su išle u prijepodnevnim satima su bile radionica gline koje je vodila A.M. Smoljanec i Dramska radionica koju je vodio križevački pjesnik i pisac Josip Petrlić Pjer. Na tu radionicu je bio stavljen poseban naglasak jer je na prošlogodišnjem festivalu Pjer vodio radionicu pisanja, interpretacije i psihologije pozornice te je samom kvalitetom te radionice, te koliko su u kratko vremenu polaznici naučili i kako su pozitivno reagirali, podigao ljestvicu očekivanja na sam mogući vrh.

I sam si je još dodatno „otežao“ rad jer je odabrao temu „Mizantropija i Filantropija“, a radionicu je postavio tako da svi polaznici aktivno sudjeluju i u pisanju scenarija, čitanju teksta, odabiru uloga i samom nastupu i to sve u samo tri radionice ili u samo pet aktivnih sati. I brojčani odaziv polaznika je bio izniman i neočekivan pa je i to davalo dodatnu zahtjevnost, ali uspjeli su. U nedjelju popodne na završnom nastupu i prezentaciji rada nekih polaznika radionica, mladi novopečeni glumci su sa predstavom Mizantropija i Filantropija, prikovali punu veliku salu prisutnih za stolice i uvukli ih svijet koji su oni i njihov voditelj i režiser i htjeli. Ozbiljno, dominantno, edukativno, moćno, inteligentno, nadahnuto, originalno.

Nema komentara:

Objavi komentar