petak, 30. listopada 2020.

pozivnica za OTVORENJE skulpture mačka Ljubija

 

Udruga osoba s invaliditetom

Vas poziva na

 

SLUŽBENO OTVORENJE SKULPTURE MAČKA LJUBIJA

lika iz romana za djecu „Princeza Hedy“

 autora Josipa Petrlića Pjera

 

Utorak, 3.11.2020.

s početkom u 12 sati,

ispred Choco Bara Hedona ulica Dr. Franje Tuđmana.

 

 

Skulpturu će otvoriti Danijel Šaško, dogradonačelnik grada Križevaca. U kratkom službenom programu će sudjelovati i predsjednik UOI Petar Gatarić i književnik Josip Petrlić Pjer.

 

Skulpturu je izradio umjetnik s motorkom Dražen Kuharović uz pomoć članova HVIDRE Koprivnica.

 


 

Princeza Hedy, autora Josipa Petrlića Pjera i ilustratorice mlade Estere Balog, je roman koji je tiskan u suradnji sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Udrugom osoba s invaliditetom Križevci. Ta knjiga je dio Pjerove Križevačke književne trilogije u kojoj su osim ove knjige i knjige „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“ te „Štatutko i Marcel Kiepach“. 

 

Osnovna tema romana je autizam i priča je koja spram roditelja tih osoba, čitatelja, djece i odraslih, postiže izniman i na prvu vidljivi edukativni pomak. Svi mi se podsvjesno bojimo nepoznatog tako da se i u kontaktu s autističnim ljudima ne znamo ponašati i uglavnom nam je neugodno. Ova priča, kroz lik mačka Ljubija i princeze Hedy (konobarice i princeze čokolade), lagano i bez uvijanja nas upoznaje sa nekima od simptoma ponašanja osoba s autizmom te nam daje primjer kako nadići naša ograničenja i prihvatiti bez straha tuđa. Kako, uz dozu suptilne upornosti i ustrajnosti, postići svrsishodnu uzajamnu komunikaciju na zadovoljstvo svih. 

 

Osim autizma priča zahvaća i teme socijalne osjetljivosti, ljubavi prema drugima te brige općenito prema životinjama, a posebno onima koje su nemoćne.

Radnja romana se odvija u i ispred Choco Bara Hedona..

 

 

Vidimo se!

Nema komentara:

Objavi komentar