ponedjeljak, 20. ožujka 2023.

NAJAVA KNJIŽEVNE POSLASTICE


DESET (10) DANA, DVIJE (2) OSNOVNE ŠKOLE, 

TRIDESET (30) RAZREDA 

i  DESET (10) KNJIŽEVNIH NASLOVA ZA DJECU

PISCA  JOSIPA PETRLIĆA PJERA




KADA?

od 17. - 28 travnja 2023.

GDJE?

Gradska knjižnica Franjo Marković Križevci


POVOD KNJIŽEVNIH SUSRETA

Dan grada Križevaca i NOĆ KNJIGE


KOJI NASLOVI?


1.   Dan 17. 4. 2023 (ponedjeljak)

Roman za djecu  „Radionica povijesnih priča“

Djelo je nadasve interesantno jer istovremeno gradi istinitu i zanimljivu povijesnu priču o rodnome gradu glavnih likova (Križevci) i vrijednostima prijateljstva, uzajamnosti, odanosti i ljubavi.

 

2.   Dan  18. 4. (utorak)

Pripovijetka za djecu „Bilogorske zgode“ - priča „Vilim“

Pričam o malom ždrijebetu Vilimu kojega ne prihvaćaju školska djeca koja su u posjetu farmi te razočaran ode u šumu… Ova priča je Pjeru otvorila vrata ulaska na književnu scenu Hrvatske.

 

3.   Dan  19. 4 (srijeda)

Pjesme za djecu  „Domoljublje i trublje“

Na duhovit način, često u rimovanim stihovima djeca se na vrlo sugestivan način uvlače u začudni pjesnički svijet isprepleten posve običnim svakodnevnim dječjim dvojbama. Pjesme su odgojnog i edukativnog utjecaja, pogodne za recitiranje, odnosno učenje napamet.

 

4.   Dan  20.4. (četvrtak)

Roman za djecu  „Detektiv Pero“

„Detektiv Pero” priča je o dobrim emocijama, o hrabrosti, prijateljstvu, poštenju, razboritosti i razumijevanju. Izranja iz stvarnosti, bavi se itekako aktualnom problematikom poput zaštite životinja i ekologijom. Autor nas preko Perinih zanimljivih avantura uči da se samo upornošću u stjecanju novih znanja i vještina može svladati svaka prepreka. Čak i baka Jana pod stare dane počinje učiti francuski… Knjigu otkupilo ministarstvo kulture

 

5.   Dan  21.4. (petak)

Priča za djecu „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“

Priča o Ani i vlakiću ispričana je uvjerljivom dječjom fascinaci-

jom u kojoj racio ostaje u drugom planu, sa suptilno protka-

nom porukom da treba vjerovati u sebe i dobrotu okoline, da

se dobro - dobrim nagrađuje. (Knjiga je dio Pjerove „Križevačke trilogije“)

 

6.   Dan  24.4. (ponedjeljak)

Slikovnica  „Štatutko i Marcel Kiepach“

Tekst je pisan poezijom u prozi i obaveznom rimom te na simpatičan način upoznajemo djelo Marcela Kiepacha i dio povijesti Križevaca početkom 20 st.  (Knjiga je dio Pjerove „Križevačke trilogije“)

 

7.   Dan  25.4. (utorak)

Roman za djecu „Princeza Hedy“

Radnja priče se odvija u Choco baru u Križevcima, a to je priča o dječaku Janu koji boluje od Autizma, odbačenom mačku Ljubiju (njegova skulptura je postavljena ispred Choco bara) konobarici Hedy i princezi čokolade Hedy… „Pjer pripovijeda duhovito i sugestivno, u Princezi Hedy vješto je protkao poučne i fantastične elemente, dok je sam tijek radnje vrlo pamtljiv; što je sve zajedno rezultiralo odličnim štivom za djecu“.  (Knjiga je dio Pjerove „Križevačke trilogije“)

 

8.   Dan   26.4. (srijeda)

Pripovijetke za djecu „Priče iz šume“ – Praščić Prugić

Šuma. Nešto veličanstveno, lijepo, predivno za stalno novo otkrivanje, ali istovremeno i pomalo tajanstveno te skriveno. Upravo se dvije nove pripovijetke pune mašte i fantastike, gotovo na tragu velike Ivane Brlić Mažuranić, događaju u našim šumama, tu blizu nas. No, ekološko i materijalno bogatstvo nadograđeno je u ovom slučaju i očaravajućim pripovijedanjem autora koji nas odvodi u nove šumske svjetove skrivene tu oko nas, u obližnjim gustišima Ratarske šume.

 

9.   Dan 27.4. (četvrtak)

Pripovijetke za djecu  „Zagonenti tragovi“

Ova knjiga uvodi te u pravu pustolovinu, upoznaje te s nekim neobičnim zgodama šumskih životinja i fantastičnim svijetom koji se krije u sjeni hrastova, jela, bukvi, smreka, borova i grabova. Otkrivanje tajni uzbudljiva je zabava, a Pjer i Sanela su se pobrinuli da priče budu uzbudljive i prekrasno ilustrirane. 

Priče: Lisica i tuš, Vjeverica i crveni kaput, Vuk i sir, Dabar i zidni sat kukavica, Medvjed i kišobran, Jelen i knjiga, Zec i duda varalica, Vepar i mačići.

 

     10.Dan   28.4. (petak)

Pripovijetka za djecu „Međimurski slatkiš

Priča je to o djevojčici Bruni koja boluje od Dijebetesa, samohranom tati bajkeru i psu Okiju kojega udomljuju iz azila za životinje Prijatelj Čakovec i raznim zgodama i izazovima koji nastaju u nastojanju da savladaju život bez majke i nošenju s bolešću. 



Nema komentara:

Objavi komentar