subota, 15. veljače 2014.

SUNCE ZAJEDNIŠTVA U BAKOVČICAMA

Tko bi rekao, prekrasan zimski sunčani dan obasjao našu Podravinu, kao da je i samo sunce htjelo biti dio zajedništva današnjeg događaja ili programa u Bakovčicama. Normalno, da je mjesto prijateljstva ponovo bila Područna škola i njezin naj-učitelj Radovan Knežević.
Povod današnjega programa je posebna ideja Radovana, da se "Dan Vukovara" ne slavi samo jednom godišnje već da se herojstvo toga našega grada može i treba slaviti i u neke druge datume tijekom godine. I kao što to kod Radovana često biva, nema okolišanja već konkretna realizacija.
Drugi povod je potpisivanje dogovorenog sporazuma o gradovima prijateljstva između Koprivnice i Čapljine. U taj poluslužbeni više prijateljski dio su se uključili i slikari iz Vukovara Nevenka Soldo, Miroslav Acić i Dubravko Dujić -Dunja postavivši izložbu.
Knjigu "Borovsko nebo čisto jesmo li te voljeli svi isto" s temom Borova u vrijeme Domovinskoga ratana i doprinosu što su ga dali i iznijeli njeni radnici, predstavio nam je sam autor knjige prof. Danijel Rehak.
Zajedništvo koje smo danas tamo doživjeli daje nam tako pozitivnu nadu, ali i potvrđuje da se ljudi ne smiju dijeliti po nekim nacrtanim granicama na geografskim kartama već po kvaliteti osobe i njezinoj želji da DA sebe što izravnije svojoj obitelji i društvu općenito. Sa takvom konstatacijom i željom da se da što više i bolje od sebe, su se složili i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak i gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić. Uz neki prešutni zaključak da nam je Vukovar dao ponos, pokazao hrabrost i iznjedrio zajedništvo. Toj temi su se pridružili i pjesnici Križevačke udruge pjesnika i pisaca KUPP odrecitiravši 10 pjesama na temu Vukovar, to su 
Mladen Mikec, 

Milica Ježovita, 

Stjepan Golubić, 

Valentina Filipan 
i predsjednik udruge KUPP Josip Petrlić Pjer.
U programu su još sudjelovali: Kristina Bunič, Vjekoslav Lukanec, Pero Markić, Martina Rumek, Tara Knežević i učenici PŠ Bakovčica.
Na kraju ovoga članka bih samo dodao da su Radovan i svi nazočni tamo, od sudionika, domaćina, gostiju pa do publike, dobrano opravdali ovaj predivan topli zimski dan.
Iz  programskog dijela KUPP-a:
- Mladen Mikec je recitirao svoju pjesmu "Vukovar" i pjesmu od Eduarda Petranović "Oj, Vukovare".
- Milica Ježovita je recitirala pjesmu od Antonije Selaković iz Zagreba "Vukovari svijeta" i pjesmu od Ivanke Arefijev iz Koromačnog- Istra, pjesmu "Blagosolovljeni Vukovar".
- Stjepan Golubić je recitirao svoju pjesmu "Sviječa za Vukovar" i pjesmu od Franke Kohn Dedović iz Dubrovnika, pjesmu "Osveta od gole ruke"
- Valentina Filipan je recitirala pjesmu "Odavde do neba"  autorice Sanje Damjan iz Koprivnice i pjesmu "Ispod kišobrana" autora Tomislava Karlovića iz Križevaca.
- Josip Petrlić Pjer je recitirao pjesmu od Albe Istriane iz Labina "Krik za Vukovar" i svoju pjesmu "Heroj".
Svi izvođeni autori su članovi Križevačke udruge pjesnika i pisaca i sa time je i udruga pokazala da nam zajedništvo mora biti okosnica za poštovanje i samopoštovanje.
Zanimljivo druženje nas članova i dobro odrađen nastup. Čestitke svima.


2 komentara:

  1. Svaka čestitka svima koji su svojim prisustvom doprinjeli ovom druženju u Bakovčicama. Pozdrav sa mora...
    Dražen Marek

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Dražene, da si bil bliže i ti bi bil sa nama!

      Izbriši