utorak, 17. ožujka 2020.

INTERVJU - PODRAVSKI LIST

Josip Petrlić Pjer izdaje dječju trilogiju u svrhu

 razvoja prigorskog turizma

Podravski list profile

https://podravski.hr/josip-petrlic-pjer-izdaje-djecju-trilogiju-u-svrhu-razvoja-prigorskog-turizma/?fbclid=IwAR2jXNG8QJKPYwNyYJV5MtxXznbWpYk7FwFKctvw_-RaEIw3oA1vSn-jmUg


Josip Petrlić Pjer, pjesnik te pisac za djecu i odrasle i svestrani umjetnik iz Križevaca, ovih dana izdat će još jednu slikovnicu, Štatutko i Marcel Kiepach, a u travnju i svoj roman za djecu Princeza Hedi. Ta dva djela dio su trilogije  (slikovnica Ana i vlakić putuju u Sveti Petar Orehovec izdana je prije mjesec dana), kojom Pjer želi promovirati turizam, prvenstveno učenika, u križevačke krajeve. Prvu slikovnicu, Ana i vlakić putuju u Sveti Petar Orehovec, ilustrirala su djeca i prava je promocija ove prelijepe općine.
– Drugu slikovnicu iz trilogije, Štatutko i Marcel Kiepach, ilustrirala je Boba Csik, koja je pobijedila na natječaju. Moja je želja bila da je ilustrira netko tko dobro poznaje vizure grada, a Boba je zasigurno ta osoba. Inače, Marcel Kiepach prerano je otišao, stradao u Prvom svjetskom ratu, a bio je genij od djeteta. Sa 16 godina izumio je dinamo, koji svi danas koristimo. Svirao je i mnoge instrumente. Dvorac gdje je živio bio je uz neboder, a obitelj Kiepach je bila najznačajnija obitelj u povijesti Križevaca. Od te obitelji nije više preostao nitko, a posljednje članovi su živjeli u Austriji. Strašno mi je žao što je njihov dvorac srušen. Štatutko zapravo priča o povijesti Križevaca, pisan je u stihovima s rimom, tema je bila vrlo zahtjevna. U priči se pojavljuje i starac Vrabac, star 767 godina, kao i Križevci. Dvije godine sam smišljao naslov slikovnice, a tekst sam pisao jako teško, čak četiri mjeseca, što mi inače nije svojstveno. Morao sam paziti na povijesne detalje i sve to ukomponirati da bude pitko, čitljivo, simpatično, za djecu i za odrasle – objasnio je Pjer.

Josip Petrlić Pjer

U romanu Princeza Hedi dječak je autističan, priča je slojevita te je svi uspoređuju s Malim princom. Financirana je preko Udruge invalida i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.
– Kao književnik, osim u vrtićima i školama, radim i s djecom s posebnim potrebama. Ta su djeca jedinstvena, svako ponaosob, i ponosan sam što ih sve uspijevam motivirati da se osjećaju ugodno i sudjeluju u druženjima. U Princezi Hedi htio sam skinuti stigmu s određenih zanimanja, poput konobarica, pa je tako Princeza Hedi upravo tog zanimanja. Htio sam mnogo edukativnosti, ali ne nametljive. Roman je također bio zahtjevan za pisanje. Radnja se odvija u Čoko baru Hedona, a poanta je da se mi ne znamo nositi s nečim drugačijim, posebnim, ali da to ipak možemo prevladati – objasnio je Pjer i dodao da je cilj stvoriti turizam za djecu, školu u prirodi. Djeca bi upoznavala grad, a potom išla u Orehovec u školu u prirodi. Tamo bi se igrala i upoznavala floru i faunu kraja, a na kraju bi sve završavalo književnim susretom s Pjerom.
– Zanimljivo je to da u Orehovcu zaista namjeravaju stvoriti vlakić, skulpturu vlakića preko fondova. Meni je želja stvoriti turistički vodič za djecu. Djeca već sada dolaze ovdje, zanima ih tvornica čokolade, i potrebno je dati im sadržaj bar četiri pet sati. Često me zovu na književne susrete u prirodi u kojima ima i igara poput potezanja užeta, pa zašto ne bismo i ovdje imali nešto slično. Primjerice, plan je da djeca dođu u knjižnicu, a odmah pokraj je crkva sv. Florijana. Naglasak ne bi bio na godini njene gradnje, već djeci protumačiti neka pokušaju zamisliti kako je to bilo graditi u vrijeme kad nije bilo bagera, a da onda usput spomenete godinu gradnje. Sve bi im se pokušalo približiti kroz neke štiklece, njima razumljive – objasnio je Pjer.
Najesen mu je plan izdati knjigu poezije Zavrti svoj kišobran, a pun je ideja pa, kaže, ne zna kamo dalje krenuti.

– Ova knjiga trebala je biti peta, a ispala je osma. Zaokupljaju me moderne teme, djeci danas bliske i u tom ću smjeru sigurno nastaviti – zaključio je Pjer.







Podravski list, izdanje od 16. 3. 2020., je objavio intervju sa mnom na temu Križevačke trilogije.

Do sada su iz trilogije objavljene dvije knjige, priča za djecu"Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec" i od prije par dana slikovnica "Štatuko i Marcel Kiepach", a ostalo je za objaviti još roman za djecu "Princeza Hedy" koji je pred uređenjem za tisak.

"Križevačka trilogija" je jedinstveni projekt, tri knjige namijenjene djeci, a vezane sadržajem za Križevce i okolicu, te iako su u potpunosti knjige zasebne imaju i posebnu svrhu, a to je da književnost potakne i pomogne u razvoju turizma za djecu. 
Ovo je potpuno nova i jedinstvena ideja.  




Nema komentara:

Objavi komentar