petak, 27. ožujka 2020.

KLK - INTERVJU za Podravski list


Kad sve prođe, otvorit ćemo vrata mališanima i svim umjetničkim dušama

PODRVASKI LIST
MIRELA IŠTVANOVIĆ, 26. OŽUJKA 2020.


Križevački likovni krug, udruga koja okuplja križevačke umjetnike i slikare, mahom amatere, odnedavno ima novu predsjednicu Marijanu Šatrak, koja je na tom mjestu zamijenila Zdenku Vrabec.  Dopredsjednik je Zoran Homen, tajnica Marija Marcijuš, a još su četiri člana upravnog odbora: Ana Budija, Ljiljana Mišir, Snježana Zelenović i Martin Vujić.  Udruga djeluje već šesnaest godina, a trenutno okuplja 45 članova raznih slikarskih tehnika i rukotvorina, među kojima i dekupaž.



– Skupljamo se svakog četvrtka i svi su dobrodošli. Primamo nove članove koji se bave bilo kojom vrstom umjetničkog stvaralaštva, a želimo da nam se pridruže i djeca. Tako i mali i veliki slikari kod nas mogu naučiti osnove slikarstva te ‘brusiti’ svoj slikarski talent – rekla je Marijana Šatrak. Udruga ima dvije velike izložbe u Križevcima, za Spravišče i Svetog Marka Križevčanina.  
Članovi Križevačkog likovnog kruga

– Svi su članovi jako aktivni, svakodnevno nešto rade. Trenutno uređujemo naše prostorije u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog i s nestrpljenjem čekamo ljeto i kolonije. Samo se nadamo da će do tada proći ova epidemija – objasnila je Marijana Šatrak. Ona sama najradije crta uljem na platnu, a motivi su joj pejzaži, vedute, mrtva priroda, cvijeće i slično.



Što se tiče njenog četverogodišnjeg mandata, plan joj je pomladiti udrugu, uvesti neke inovacije, više druženja među ljudima.

-Ono što mi je uvijek smetalo bila je ta neka zatvorenost za vanjski svijet. Htjela bih da nam dođu svi koji imaju bilo kakve slikarske i umjetničke interese. Sada su vrata otvorena svima, češće ćemo biti u parku, slikati. Također, djeca su nam bitna, ti mali slikari, koji će danas-sutra postati naši članovi i tako će udruga opstati i dalje. Tu su naši članovi, poznati slikar-realist Zoran Homen, profesorica Ivka Kajganić te Valentina Kasteli koji savršeno rade s djecom. 
Čak 80 posto naših članova stariji su ljudi, umirovljenici, i to želimo promijeniti – objasnila je Marijana Šatrak.

Želja joj je da udruga postane centar umjetničkih zbivanja u gradu jer su jedina umjetnička udruga u gradu. Također, bitna je suradnja s drugim slikarskim udrugama u okruženju, a plan je ove godine sudjelovati na 20-ak likovnih kolonija.
Trenutno se financiraju članarinama, donacijama te gradskim novcem na temelju predanih programa.

– Moram pohvaliti sadašnju gradsku garnituru koja je povećala izdvajanja za udruge, pa tako i našu. Dobili smo gotovo triput više novca nego prije. S druge strane, gradonačelnik Mario Rajn redovito dolazi na otvorenja izložbe, podržava naše ideje, što je izvrsno – zaključila je Marijana Šatrak.




Nema komentara:

Objavi komentar