srijeda, 22. travnja 2020.



AKADEMIJA. ART

NOĆ KNJIGE S PJEROM I ŠTATUTKOM


https://akademija-art.hr/2020/04/22/noc-knjige-s-pjerom-i-statutkom/?fbclid=IwAR1IGAiUFBM3l9eFdOpSWF6PqyJjRTlWdlcmZ9scM--441ZN8_ghasN7kyo

Svake godine se 23. travnja održava Noć knjige, a povod za takvu proslavu čitanja i čitateljstva je Svjetski dan knjige i autorskih prava. Ove godine se održava jubilarni deseti puta

Do ove godine su na taj dan knjižnice, čitaonice, škole, kazališta itd., ugošćivale autore i ostale kreativce koji su na slobodniji i zanimljiviji način čitateljima prezentirali svoja djela. Iako ove godine imamo ograničenja u smislu zajedničkih okupljanja i druženja, što je samoj knjizi jedan od osnovnijih zadataka, svejedno će se i ove godine održati i te kako čujna i književnim riječima ispunjena, Noć knjige.
Ovom virtualnom slavlju knjige se zdušno i na jedinstven način pridružio i poznati križevački književnik za djecu i odrasle Josip Petrlić Pjer. Njegov video zapis ili književni video performans će na Noć knjige biti emitiran u Gradskoj knjižnici Kaštele i Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima. Pjer je svoju književnu i inu svestranost pretočio u zanimljivo i dinamično druženje jer u video on osim što recitira i čita, što je uobičajeno, on i žonglira, pjeva i svira.
Pjer nam je čitao pjesme za djecu iz svoje knjige poezije za djecu „Domoljublje i trublje“, zatim je čitao i uvodni odlomak iz svog romana za djecu „Detektiv Pero“, a upoznao nas je i sa svojim novim likom za djecu, dječakom  Štatutkom, istodobno nam predstavljajući novo izašlu slikovnicu „Štatutko i Marcel Kiepach“. Za kraj performansa, koji traje jedan školski sat, odrecitirao nam je nekoliko pjesama iz svoje buduće knjige poezije za djecu „Zavrti svoj kišobran“. Posebni gušt ili začin cijelom ovom virtualnom druženju je dao na kraju nastupa odsviravši i otpjevavši tu istu pjesmu.
Pogledajte video, poslušajte književnika Pjera, uživajte u pisanoj riječi i zavrtite svoj kišobran…
Autorica: Marijana Šatrak

Nema komentara:

Objavi komentar