petak, 3. travnja 2020.

tekst o mom radu radiokrizevci.hr



3.4.2020.


Na jučerašnji dan nastala je pjesma Josipa Petrlića Pjera "Križevci moj su grad"

Himna Križevaca koja je promijenila sve u glazbenom i kulturnom životu grada

Josip Petrlić Pjer rođen je 1962. godine u selu Stupe pokraj Križevaca. Živi i radi u Križevcima. Svi dobro poznajemo našeg sugrađanina koji svoju svestranu kreativnost izražava na različitim poljima.
Već se 20 godina uspješno bavi glazbom, svirao je u poznatom sastavu „No7“ ili „Sedmica band“ u kojem je bio klavijaturista i manager.

Josip Petrlić Pjer, pojavio se u kulturnom životu grada Križevaca i to s objavom svoje prve glazbene pjesme „Križevci moj su grad“ u kojoj je i autor teksta, glazbe i aranžmana, a pjesma je bila poklon gradu za njegov 750-ti rođendan. Kako kaže, dvadeset i jednu godinu nije pisao niti slovo, ali je tada počeo skladati glazbu i trebao mu je tekst. Iznenadio se s kojom je lakoćom, u nepunih sat vremena napisao 12 kitica za pjesmu Križevci moj su grad, koja je postala klasika Križevaca.
Pjer je do sada osmislio i proveo niz programa da li u sklopu svoje Udruge KUPP, da li Udruge Lipa, Gradske knjižnice, Pučkog učilišta ili u sklopu Društva za očuvanje križevačke baštine Križevački štatuti, a u većini slučajeva sam samo uz podršku svoje žene i njenog FS Gloria.

Križevčanin Josip Petrlić Pjer osobito je zanimljiva osoba. On je poznati književnik, pjesnik, pisac, skladatelj, sportaš te kazališni djelatnik. Prošle godine odvojio je i nagradu za djelovanje u kulturi Grada Križevaca! Konstantno piše i stvara te je tako Josip Petrlić Pjer napisao i nekoliko zanimljivih naslova koji su nam već poznati, a to su Štatutko i Marcel Kiepach – slikovnica s temom grada Križevaca i njegove povijesti, Zavrti svoj kišobran – poezija za djecu, Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec – priča za djecu vrtićkog uzrasta, Princeza Hedy – priča o dječaku s autizmom i Nedovršeni rukopis -roman za odrasle.

Slikovnica Ana i vlakić putuju u Sveti Petar Orehovec izdana je prije mjesec dana, lustrirala su je djeca i prava je promocija ove općine. Ovom slikovnicom Pjer želi promovirati turizam, prvenstveno učenika, u križevačke krajeve.
Kad je sve krenulo, organiziran je natječaj za ilustriranje slikovnice Štatutko i Marcel Kiepach. Na natječaju je pobijedila Boba Csik koja je svojom kvalitetom i kreativnošću dodala još jednu dimenziju ovoj predivnoj slikovnici.

Križevački književnik Josip Petrlić Pjer poznat je svima, pa je 25.ožujka. 2020. trebao biti gost emisije HRT-a “Dobro jutro Hrvatska” i trebao nas je upoznati sa svojim književnim projektom za djecu “Križevačka trilogija”, no nažalost, snimanje je odgođeno zbog situacije s koronavirusom. Nadamo se kako će se situacija uskoro smiriti te ćemo našeg Pjera moći u miru pogledati u ovoj emisiji.
šv/radiokrizevci.hr
Foto: RKŽ, Akademija art, Youtube

Nema komentara:

Objavi komentar