ponedjeljak, 14. prosinca 2020.

INTERVJU- slatkopedija.hr

 

   Čarobna moć čokolade u dirljivom romanu o autističnom dječaku

slatkopedija.hr 

tekst: Kate Bošković



U romanu „Princeza Hedy“ autora Josipa Petrlića Pjera veliku ulogu ima i omiljena slastica – čokolada.

Mnogim ljubiteljima čokolade prva asocijacija na grad Križevci je tvornica čokolade Hedona. Riječ je o slatkoj tvornici u kojoj rade osobe s invaliditetom, a njihov jedinstveni poslovni model ove je godine nagradila i Razvojna banka Vijeća Europe koja im je dodijelila 25.000 eura.

Njihovu ulogu u integraciji osoba s invaliditetom prepoznao je i križevački pisac Josip Peterlić Pjer, koji je ove godine izdao svoj roman „Princeza Hedy“. Treći je to dio njegove „Križevačke trilogije“, a upravo je on inspiriran ovom pozitivnom, čokoladnom pričom iz njegova grada.

Ovaj roman za djecu tako je u prvi plan stavio dječaka s autizmom koji upravo zahvaljujući čarobnom čokoladnom svijetu uspijeva po prvi put uspostaviti kontakt s osobama izvan svog sigurnog, zatvorenog svijeta u kojemu on živi sa svojom majkom.

Naime, radnja ovog slatkog romana odvija se oko Jana, dječaka s autizmom koji svaki dan, sa svojom majkom sjedi ispred kafića Choco Bar u Križevcima i ni s kim drugim ne ostvaruje kontakt. Kada to primijeti mačak Ljubi kojeg je konobarica iz kafića spasila s ceste, odluči pomoći dječaku u ostvarivanju socijalnih kontakta. Njegovu namjeru brzo prepozna i sama konobarica koja mu pomogne.

U kasnijem zapletu, Jan će biti razdvojen od majke te prisiljen provesti jednu noć u samom kafiću. Upravo ta noć dovest će do velike promjene jer će on i Ljubi otkriti čarobni salon u koji pristup imaju dobra djeca i ljudi koji čine dobro za drugo. Otkrit će također i da njihova konobarica noću postaje princeza Hedy, princeza čokolade koja je uvijek tu za svakoga.

Istovremeno, majka koja se odvojila od sina dok je išla po njegov autić, ostaje zaključana i osjeti nemir i zabrinutost zbog činjenice da je prvi put razdvojena od svog sina. No, komadić čokolade koji pronalazi u džepu pruža joj utjehu i daje osjećaj sigurnosti da će sve biti u redu.

Prema riječima samog autora, autizam je u ovom romanu iskorišten kao personifikacija svih bolesti vezanih za invaliditet i zapravo je osnovna namjera ovog romana osvijestiti da svatko u našem društvu treba imati jednake mogućnosti za rad i sudjelovanje u svakodnevnom životu. Pri tomu invaliditet ne smije biti prepreka.

Također, prikazivanjem Hedy kao konobarice danju, a princeze noću autor je htio prikazati kako je svako zanimanje jednako vrijedno i kako svatko ima jedinstvenu ulogu u društvu.

Ova topla ljudska priča u kojoj je prikazana i čarobna moć čokolade, na jednostavni, djeci prihvatljivi način uči o temeljnim ljudskim vrijednostima – pomaganju, prihvaćanju i suosjećanju.

Roman „Princeza Hedy“ zasad se može kupiti samo kod autora Josipa Petrlića Pjera, slanjem upita na njegov mail pjerkz@gmail.com.  

Treba na kraju napomenuti da je lik iz ovog romana, Mačak Ljubi, dobio i svoju skulpturu ispred samog Choco Bara u Križevcima.

Fotografije: Josip Petrlić Pjer

Kate Bošković
KATE BOŠKOVIĆ

SVOJU LJUBAV PREMA NOVINARSTVU I SLASTIČARSTVU SPOJILA JE POKRETANJEM PORTALA SLATKOPEDIJA, NA KOJEM SVAKODNEVNO PIŠE O SVOJIM OMILJENIM TEMAMA.

Nema komentara:

Objavi komentar