srijeda, 2. prosinca 2020.

Josip Petrlić Pjer - 50 POEMS FOR SNOW / KRIŽEVCI

Drage Križevčanke i Križevčani, mali i veliki, pozivamo Vas da s prvim snijegom sudjelujete u međunarodnom projektu
50 POEMS FOR SNOW
u koji se Križevci uključuju po prvi put.
Gradski muzej Križevci još se prošle godine pridružio međunarodnoj pjesničkoj mreži 50 Poems for Snow koja okuplja pjesnike iz cijelog svijeta, no prošle zime nije bilo snijega. S prvim snijegom ove godine, križevačko izdanje će se konačno dogoditi, a svatko od vas može nam u tome pomoći!
S obzirom na epidemiološke okolnosti križevačke pjesnikinje Sanja Benko i Ingrid Potočnjak, čiji nastup smo najavili prošle i ove godine, neće moći sudjelovati. Na poziv nam se, usprkos okolnostima, odazvao križevački pjesnik i pisac za djecu Josip Petrlić Pjer, čiji video očekujemo s prvim snijegom.
Pozivamo Vas da kao komentar ovoj objavi odgovorite Vašim videom i to tako da se snimite ili Vas netko drugi snimi u zimskom ugođaju na snijegu, koji samo što nije zabijelio Grad, kako čitate vlastitu ili najdražu poeziju. Još bolje ako poeziju stvarate, a do sada niste nikome pročitali evo prilike! Nadamo se da ćete prihvatiti ovaj izazov i uživati u svojem i tuđim nastupima. Hvala Vam!
50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom. Festival je specifičan u svijetu po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen.
Ovozimska izdanja 50 Poems for Snow posvećena su japanskoj pjesnikinji Ono no Komachi.
Festival nema nikakav proračun i organizira se volonterski u niz gradova Europe i Sjeverne Amerike. Osim u Križevcima, ove zime u Hrvatskoj festival se održava u Sisku, Otočcu, Velikoj Gorici, Zagrebu, Koprivnici, Karlovcu, Požegi, Delnicama, Osijeku, Pitomači i Grabrovnici, a od stranih gradova u Berlinu, Toulouseu, New Yorku, Tirani i Edinburghu, dok su izdanja u Sofiji i Velikom Tarnovom već održana 30. studenoga 2020.
50 Poems for Snow je, osim pjesničkog, događanje koje ukazuje i na klimatske primjene koje su uvjetovale sve manje snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju.
Uključite se.
https://www.youtube.com/watch?v=Yc3MtDd3tZg&t=34s


Nema komentara:

Objavi komentar