ponedjeljak, 24. svibnja 2021.

 

       "MARTA I IVEK" u knjižnici Franjo Marković

BELETRISTIKA

MARTA I IVEK: POVIJESNO UTEMELJENA PRIČA / Josip Petrlić Pjer; ilustracije Marijana Šatrak ; urednik Siniša Matasović ; za nakladnika Ivan Peklić. - Križevci: Povijesno društvo Križevci, 2021.

 

“Marta i Ivek – povijesno utemeljena priča” (križevački Romeo i Julija), je djelo koje nas vodi u Križevce 19. stoljeća gdje nam autor romansirano daje sliku života u tadašnjim Križevcima dviju imućnih obitelji.

O povijesnoj podlozi ovog djela piše diplomirani povjesničar i viši kustos Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec u uvodnoj studiji knjige, dok je autor pogovora dr. sc. Ivan Peklić.

Tekst je uredio Siniša Matasović, predsjednik Sisačko -moslavačkog ogranka DHK, dok je ilustratorica Marijana Šatrak, predsjednica KLK-a Križevci.

Iz pogovora urednika knjige Siniše Matosovića:

Priča kojoj svjedočimo u ovoj knjizi bila bi značajna privilegija za svaki grad, pa i za one gradove kudikamo veće od Križevaca. Sa svim potrebnim elementima legende, nehotice otkrivene i nagoviještene radnjama jednoga usputnoga bagerista, mami pažnju čitatelja i slušatelja. Zašto naglašavam – slušatelja? Zato što ova priča u sebi sadrži potencijal legende/mita koju će roditelji, a napose bake i djedovi ubuduće prepričavati svojim potomcima. Ljubavna priča Iveka i Marte možda nije okončana na najsretniji mogući način kakav iziskuju suvremene (hollywoodske) bajke, ali nije li takav i život? Život najčešće nije bajka. Život je stvarnost, život je sve ono u nama što nas tjera naprijed i daje nam snagu i poriv izdržati sva iskušenja pred nas postavljena.

Josip Petrlić Pjer napisao je zamjetno djelo koje će nas ojačati i usmjeriti na tom putu, danas toliko potrebnom. Danas više nismo u 19. stoljeću, više ne svjedočimo vremenu kada su očevi svojim sinovima izgovarali rečenicu: „Ljubav je ljubav, a ženidba je ženidba“ ali lijepo je prisjetiti se, lijepo je njegovati uspomene i tradiciju na ovaj umjetnički vrijedan način. Križevci su dobili svoju legendu, pustimo je neka živi.                            Siniša Matasović

***



Josip Petrlić Pjer rođen je 1962. godine u selu Stupe pokraj Križevaca. Živi i radi u Križevcima. Branitelj je bio od 1991.-1995. godine. Svoju svestranu kreativnost izražava na različitim poljima. Pjesnik je i pisac, kantautor, rukometni trener, dramski pisac, režiser, scenarist, radijski urednik i voditelj, organizator i moderator programa.

Dobitnik je Priznanja Grada Križevaca za 2019. godinu za svestrani literarni i kulturno-umjetnički rad te promociju Križevaca i križevačkog kraja diljem Hrvatske.

Piše za djecu i odrasle, no najviše voli rad s djecom. Diljem Hrvatske održava književne susrete u školama i vrtićima, a jedan je od vrlo rijetkih književnika koji književne susrete održava u posebno odgojno-obrazovnim ustanovama za učenike s većim teškoćama u razvoju. Do sada objavio jedanaest knjiga od toga sedam za djecu.

https://prigorski.hr/nova-knjiga-josipa-petrlica-pjera-marta-i-ivek-povijesno-utemeljena-prica/


Nema komentara:

Objavi komentar