četvrtak, 5. kolovoza 2021.

napisah tekst o otvaranju izložbe Marijane Štrak objava Akademija Art

 Večeras smo doživjeli sočni okus Strasti stvaranja na otvorenju prve samostalne izložbe križevačke slikarice Marijane Šatrak

U Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu otvorena je PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA MARIJANE ŠATRAK “STRAST STVARANJA”

Josip Petrlić Pjer

Brojnost posjetitelja i različita mjesta iz kojega su stigli na otvorenje ove prve samostalne izložbe bi sami po sebi dali uvid i značaj ove večerašnje izložbe i same autorice, slikarice Marijane Šatrak, ali kada bi mogla ova slova dočarati i ono nešto, otvoreno prijateljstvo, zarazni osmijesi, toplina razgovora, želje svih da ova večer što dulje traje i teče, tek tada i samo donekle bi se dobio uvid što boje, platno i kist te osobnost same autorice znači mnogim ljudima, što ljubiteljima i stvarateljima umjetnost što usputnim bacačima pogleda prema nečem lijepom. 

U životu Marijane Šatrak, i njene obitelji, će datum 3.8.2021.g. i mjesto Novi Marof, a posebno Kulturni centar Ivan Rabuzin ostati u neizbrisivom sjećanju. To je dan dostignuća koji mnogi slikari amateri nikada ne uspiju ostvariti, imati otvorenje svoje prva samostalne izložbe i još na kojem nivou. Odmah da kažem da autorica svojom predanošću slikarstvu, svojim bezbrojnim sudjelovanjima na humanitarnim likovnim kolonijama i liderskom radu u Udruzi Križevačkog likovnog kruga svakako to zaslužuje. Posebnost današnje autorice je što ona stvarno voli i obožava boje, ali nikako ne zaboravlja da je i potez važan i da je u samo nekoliko godina stvaranja dostigla ovaj nivo. Osim toga, iznimno su joj važni i ljudi i odnos s njima. Na to nas je na početku programa podsjetio prof. Zoran Homen, koji je i autor predgovora u katalogu, davši nam u nekoliko rečenica kratak pozitivan osvrt o autoričinom radu i tome „kako je Marijana počela slikati“, a i naglasio je da se svakako trebamo svi radovati novim slikarskim uspjesima i dostignućima naše današnje slavljenice. 

Sa laganim pjesničko-književnim performansom i poveznicom Marijaninog slikarstva na platnu sa njenom uključenošću kao ilustratoricom u knjizi „Marta i Ivek“ nas su upoznali sam autor knjige, pjesnik i pisac za djecu i odrasle Josip Petrlić Pjer i njegova supruga Ljiljana Petrlić. U toj knjizi je Marijana pokazala da se ne boji izazova, jer se po prvi puta i to više nego izvrsno, okušala u radu sa laviranim tušem.  

Prije samog otvorenja izložbe, Marijana nas je puna vidljive dječje nesputane emocije, razdraganosti i ponosa dočekivala, ali i sa tim istim žarom i posvećenosti svakom ponaosob da nam bude što ugodnije, nas je i u svom zvaničnom pozdravnom obraćanju doticala. Svakom na otvorenju izložbe, bilo da je znaju od prije ili ne, je bilo jasno i vidljivo da je takva Marijana gotovo jednaka njenom slikarskom izričaju ili obratno, da su slike stvarni nepatvoreni refleks nje i njene osobnosti. U svom govoru zahvalila je njoj važnim ljudima koji su joj pripomogli da uopće slikarstvo postane dio njenog života i važan dio njene osobnosti. Zahvalila je svojim roditeljima, svojoj obitelji, svojim prijateljima, kolegama slikarima, članovima KLK-a…, posebna zahvala je išla i današnjoj organizatorici i vještoj i spretnoj moderatorici i ugodnoj „domaćici“ večerašnjeg programa, ravnateljici Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, Lidiji Zečević bez čijeg predanog angažmana do ove izložbe ne bi niti došlo.  

Sam kraj službenog programskog dijela je pripao poznatom, mladom i iznimno talentiranom hrvatskom akademskom kiparu Mati Turiću, znanom u svijetu umjetnosti kao Mata Croata. Vješto i biranim riječima i pristupom nam je približio spoj i važnost umjetnost spram društva u cjelini. Nikako ju apriori ne uzdižući i dajući joj važnost samo zbog nje same već zbog širokog spektra utjecaja koja umjetnost ima na duh, dušu, raspoloženje i odnose među ljudima, a nerijetko i među narodima svijeta. Zahvalio je Marijani na prijateljstvu, na njenom slikarskom opusu i da je posebno počašćen što je baš njemu odala čast da ovu njenu prvu izložbu, koje su u životu svakog slikara ili kipara, uvijek najposebnije, i službeno otvori. 

I kada se činilo da se sa razgledavanjem izložbe može nastaviti i da je  domjenak tu negdje, dogodilo se divno iznenađenje što samo potvrđuje sve ove moje dosad napisane riječi. Slikarica iz Gornjeg Kneginca, Snježana Novotny, je u ime i po želji slikara Stjepana Katića, Marijani poklonila njegovu iznimno vrijednu monografiju koju su prethodno, a da Marijana nije znala, potpisali svi večerašnji gosti i učesnici programa. Sa tom dirljivom scenom nabijenom emocijama koje su sve nazočne itekako dotaknule, završavam ovaj tekst i svima preporučam da posjete Novi Marof, Kulturni centar Ivan Rabuzin i Marijaninu izložbu. 

S poštovanjem, Josip Petrlić Pjer

MARIJANA ŠATRAK o sebi kaže…

Rođena Ferenčina u Svetom Petru Čvrstecu, 27. veljače 1981. g. Osnovnu školu završavam u Svetom Ivan Žabnu. Srednju školu upisujem u Križevcima, a nakon nje nastavljam studij Tekstil, kože i dizajna u Zagrebu. 

Slikanje mi je ljubav od ranog djetinjstva, te se 2017. godine upisujem na tečaj slikanja pod vodstvom prof. Zorana Homena gdje tada postajem članicom Križevačkog likovnog kruga. 

Predsjednicom KLK-a postajem 2020. godine. Sudjelovala sam na preko pedeset humanitarnih likovnih kolonija diljem zemlje te petnaestak skupnih izložbi unutar Križevačkog likovnog kruga. 

Stalni sam dopisnik uglednog portala za kulturu Impressum-Akademija Art iz Zagreba te i organizatorica humanitarnih kolonija spomenutog portala.

Živim i stvaram u Križevcima.


U nastavku, IZDVOJENE fotografije sa izložbe, sve u izvornom formatu možete pogledati na 

https://akademija-art.hr/2021/08/05/strast-stvaranja-svecano-otvorena-izlozba-marijane-satrak-u-novom-marofu-150-foto/?fbclid=IwAR1u_sQugfJbcSBau6irbhG2wyWa961ksd9HOdfozjy3sLUElOcrbCqmybw
























Nema komentara:

Objavi komentar