utorak, 23. srpnja 2024.

Pjer Amušova špilja - priča o križevačkom meteoritu

 

PISAC PJER NA DANIMA METEORITA U KRIŽEVCIMA

na otvorenoj pozornici parkinga iza Gradske knjižnice Franjo Marković  osim predavanja i izložbi, 22.7. 2024.

(ponedjeljak) s početkom točno u 20:20h organiziran je i poseban program za djecu – interaktivni susret s piscem za djecu Josipom Petrlićem PJEROM iz Križevaca koji je male i velike posjetitelje upoznao sa svojom pričom AMUŠOVA ŠPILJA o križevačkom meteoritu, odnosno kako je on očima pisca doživio križevački meteorit.

Uz uživanje u Pjerovom programu u kojem je osim čitanja Amušove špilje bilo i recitiranje pjesma za djecu "Baš me zanima" i "Zvjezdoljubac Snupy", a vrtjelo se, pjevalo i glumilo uz "Zavrti svoj kišobran", svako dijete u publici je dobilo na poklon potpisanu pjesmu o Zvjezdoljupcu Snupiju i knjigu "Priče iz šume" u kojoj je i priča Amušova špilja.

U program se uključila i Ljiljana Petrlić tako da su Lilipjerovci svojim  nastupom za djecu i odrasle upotpunili ovogodišnje Dane meteorita u Križevcima. 

Organizator programa koji traje od 12.- 25.7.2024.  je Astronomsko društvo Perzeidi u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom “Franjo Marković” Križevci, 


na znanstevno-popularnim predavanjima sudjhelovali su

prof. dr. sc. Željko Andreić koji je govorio o meteorima i meteoritima, a ponajprije o onom križevačkom. Prof. Andreić jedan je od najzaslužnijih za određivanje mjesta pada, pa time i pronalazak križevačkog meteorita.

- mr.sc. Ivan Romštajn, dugogodišnji popularizator astronomije na zvjezdarnici u Zagrebu koji nam se predstavio s temom "Što znamo o planetoidima?"

- Domjan Svilković, prof. s temom "Meteoriti- dotaknite svemir", a prezentirao nam je i dao da ih vidimo i dortaknemo svoju privatnu kolkcionasrku zbirku meteorita, jedinu Hrvatskoj. 

i jedinstveni te nezamjenjivi Ante Radonić  s vrlo aktualnom temom "Povratak na mejsec"


Program je popratila ekipa HRT-a.











Nema komentara:

Objavi komentar