BIBLIOGRAFIJA


BIBLIOGRAFIJA 
Josip Petrlić Pjer

TRINAEST naslova (devet za djecu)


Objavljena djela:

"Zagonetni tragovi"(2022.) - Literatura za djecu u službi edukacije o očuvanju šuma i prirode- 8 pripovijetki  (suator Robert Mlinarec
.
"Priče iz šume" (2021.) -Literatura za djecu u službi edukacije o  očuvanju šuma i prirode - dvije pripovijetke
.
"Marta i Ivek(2021.) - povijesno utemeljena priča o križevačkom Romeo i Juliji
.
"Princeza Hedy" (2020.) - roman za djecu (tema autizam)
.
"Štatutko i Marcel Kiepach" (2020.) - slikovnica s povijesnom temom
.
"Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec" (2019.) - knjiga za djecu
.
"Detektiv Pero" (2018.) - roman za djecu
.
"Domoljublje i trublje" (2017.) poezija za djecu
.
„Bilogorske zgode(2016.) pripovijetke za djecu (suator Darko Pernjak)
.
Radionica povijesnih priča ( 2014.) roman za djecu
.
„47 zrna – 47 graines de fantasie(2014.) pjesničke minijature prevedene i na francuski   
.
„I ja sam tu“ (2014.) knjiga proze, satira i novela
.
„Odškrinuti snovi“ ( 2013.) pjesnička zbirka


Pripovijetke na čekanju za objavu: 
planira se u 2022. - "Kukmica Mila" (uz naslovnu  priču biti će i priča "Golub Gogo")  suradnja sa DRUŠTVOM ZA UZGOJ MALIH ŽIVOTINJA KRIŽEVCI 1974 g

planira se u 2022. - "Međimurski slatkiš" (tema dijabetes kod djevojčice Brune) - suradnja sa Udrugom Međimurski slatkiš Čakovec

 još čekaju: 
"Mali Vilim!, "Lanac na psu"," Božić u kraljevstvu Tamiji", "Soba priča", "Štihača na mjesecu", "S tikvom na glavi", "Sofijine vile", "Leo, duh mlina Zidarice", "Leptir Žuki"

Romani na čekanju: 
"Nedovršeni rukopis
 "Novi Martinov dom"

Čekaju i:  knjiga pjesama za djecu "Zavrti svoj kišobran", zbirka pjesama za odrasle "Vjera u ljubav",  knjiga o haiku "Pjeriku i svašta nešto" i knjiga s dramskim sadržajem "Same drame". 


Izdvojeno:  "KRIŽEVAČKA TRILOGIJA " koju čine 
- priča za djecu "Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec"
- slikovnica "Štatutko i Marcel Kiepach"
- roman za djecu "Princeza Hedy"NARUČITE moju knjigu u HOĆU KNJIGU naslovi:
           Domoljublje i trublje
Detektiv Pero 
     Bilogorske zgode
  Princeza Hedy


https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi?searchtext=Josip%20Petrli%C4%87%20Pjer


KNJIŽEVNE susrete za vrtiće i škole možete dogovoriti i
           knjige koje Vas zanimaju možete NARUČITI
(šaljemo vam poštom, a plaćate pouzećem) na 

mail    pjerkz@gmail.com 
             mob.   091 517 5681     
               ..
VIŠE O KNJIGAMA:
...................................................................................

STIŽE - travanj  2022.
ROMAN
MUKE PO STJAPANU 
Roman o jednoj ljubavi

ožujak 2022.
stranica: 280
dimenzije: 130 x 200
meki uvez
Nakladnik:  Vlastita naklada
Urednik i prijelom: Robert Mlinarec
Naklada: 300 kom
Cijena: oko 139,00 knRIJEČ UREDNIKA

O jednoj Ljubavi

 Roman "Muka po Stjepanu" zrelo je i pripovjedački snažno djelo. Tema je naoko jednostavna, ljubav, ustvari odnos muškarca i žene koji je sve samo ne konvencionalan. Autor zahvaća u vrijeme geneze ljubavi, spajanja dvoje mladih koji postaju bračni drugovi, no njihove se želje, nadanja i vizije u životu stubokom razlikuju. Naime, dok je Stjepan vezan uz svoju "domaju", njegova žena na svaki način pokušava seoski način života zamijeniti gradskim. U nekim prigodama čini to bez Stjepanovog znanja, u drugima ga nagovara da zajedno potraže bolji život u obližnjem gradu. Ljubav je slijepa, pa tako Stjepan nošen emocijama, pristaje na mnogo toga što bi promatraču sa strane izgledalo ludo, na rubu pameti. Osim kronologije ljubavi, obiteljskog života, autor često poseže za psihologizacijom i uspijeva čitatelja uvući u Stjepanove misli, kako bi tu nevjerojatnu ljubav razobličio. Naime, Stjepan voli svoju suprugu i kad ona bježi od njega, dok ga vara s ljubavnicima, ostavlja dijete, laže i vara, nestaje bez traga u inozemstvo... Čitatelj se u jednom trenutku mora zapitati gdje su granice te ljubavi, što se još mora dogoditi i ima li još koja nedaća i muka koja može sustići Stjepana?

U autorovom literarnom jeziku nema osuđivanja, pravdanja ili objašnjavanja situacije, čitatelj sam ima prostora donijeti svoje zaključke, stavove, jer nas Pjer doslovno uvlači u priču koja ima uporište u stvarnom životu. Roman teče linearno, s vrlo rijetkim skokovima u prošlost, naglašava važne ili prelomne trenutke, pojačavajući liniju pripovijedanja. Stjepanova upornost je gotovo biblijska, iako je roman pisan bez ikakvih moralizatorskih poruka ostavljajući prostor čitatelju, prostor slobode.

Roman kao kronologija života, nedaća, malo sreće a mnoštva nevolja zapravo ima i katarzičnu ulogu, rekao bih kako za autora koji dijeli svoje spoznaje s čitateljima, ali i čitatelja koji nakon svih muka i dalje nalaze smisao, nadu, vječni optimizam... Jer ukoliko Stjepan može prebroditi i savladati ogromne prepreke koje izgledaju nepremostive, kako se mi danas ne možemo uhvatiti u koštac s puno banalnijim problemima?

I koliko god je Stjepanova životna priča teška i obilježena prvenstveno mukama i nedaćama, toliko s druge strane pruža neku nadu, svjetlo, pozitivne poruke i nadilazi u svojoj ukupnosti svaki zaseban problem, ma kako težak bio. Duboko ljudski i kršćanski Stjepan je često okretao i drugi obraz, ne očekujući neku višu nagrada za to, već jednostavno jer je volio...

Zapravo, glavni protagonist nam daje da se zamislimo nad svojim životima i situacijama, a nikako puko prepričavanje njegova života. Držim da je autor ovaj roman morao napisati, jednostavno jer je osjećao da mora životnu priču koja mnogima izgleda na granici mogućega, a itekako je realna i proživljena.

Ovo su samo neki od slojeva koji se tiču intimne priče, a kao paralelnu priču možemo saznati kako se razvijalo društvo, koji su bili trendovi, kako se živjelo... Od idile teškog seoskog života, želje da se živi u gradu, potom i u inozemstvu, gdje se i kako odlazilo, od čega živjelo... Mladim čitateljima vjerojatno nije poznato kako su se izvlačila drva iz šume, uzajamno pomagalo, radilo ugljen za prodaju i koliko je "dalek" put na kolima ili pješice bio do grada. I koliko je bilo teško ostaviti sve za sobom na selu i započeti novi život u gradu. Doista nas roman vodi kroz desetljeća promjena, nadanja, razvitka - od seoskih kola na životinjski pogon do novog modela automobila iz Njemačke koji je u ono vrijeme bio ravan čudu. Svašta se dogodi u jednom životnom vijeku, a to je i zabilježeno u ovom romanu koji je prije svega roman o ljubavi, posvećenosti i nadljudskoj snazi pri suočavanju sa životom. Stoga ga preporučujem za čitanje i razmišljanje nakon čitanja o tome kakvi smo mi sami prema bliskim osobama i svijetu koji nas okružuje.

 Robert Mlinarec, urednik knjige----------------------------------------------------------------------
Pripovjetke (8)
ZAGONETNI TRAGOVI
autori - Josip Petrlić Pjer i Robert Mlinarec
Literatura za djecu u službi šumske edukacije

Veljača 2022. 
stranica 80
dimenzije: 160x200
meki uvez u boji
nakladnik: Vošicki d.o.o. Koprivnica
ilustracije: mag. umj. Sanela Đurinec Raič, akad. slik.
Urednik: Robert Mlinarec
Pogovor: Marina Juranović mag.ing.šum.
Tisak knjige potpomogli: 
Uprava šuma Podružnica Koprivnica, Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Koprivnica, 
Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski lovački savez, Stolarija i pilana Pečenec-Kapela Podravska, Stolarija Jakopčin- Mali Bukovec 
Naklada: 400 kom
Cijena knjige:  111,11 kn


Priče: Lisica i tuš, Vjeverica i crveni kaput, Vuk i sir, Dabar i zidni sat kukavica, Medvjed i kišobran, Jelen i knjiga, Zec i duda varalica, Vepar i mačići.

TEKST KORICE

Naše šume su predivna mjesta na kojima možeš pronaći najrazličitija stabla, biljke i životinje. U njima se kriju i mnoge tajne, a ukoliko pozorno promatraš oko sebe i ti možeš postati istraživač nepoznatih činjenica i s njima povezanih zanimljivosti... Primjerice, jeste li ikada naišli na nepoznate tragove u šumskom tlu i slutite li kojoj divljoj (ili pitomoj) životinji pripadaju? Ova knjiga uvodi te u pravu pustolovinu, upoznaje te s nekim neobičnim zgodama šumskih životinja i fantastičnim svijetom koji se krije u sjeni hrastova, jela, bukvi, smreka, borova i grabova. Otkrivanje tajni uzbudljiva je zabava, a Pjer i Sanela su se pobrinuli da priče budu uzbudljive i prekrasno ilustrirane. Uživaj u čitanju!

Urednik Robert Mlinarec


___________________________________

Dvije pripovijetke
PRIČE IZ ŠUME
Literatura za djecu u službi šumske edukacije

Lipanj 2021.
stranica 88
dimenzija 140x200
meki uvez u boji
nakladnik: Vošicki d.o.o. Koprivnica
ilustracije: Tijana Mamić
Urednik i grafička obrada: Robert Mlinarec
Predgovor i pogovor: Tibor Balint
Tisak knjige su potpomogli:
              Hrvatske šume d.o.o. UŠP Podružnica Koprivnica i Stolarija Ratković iz Var. Toplice
Naklada: 300 kom
Cijena knjige: 89,00kn


Pripovjtke: Amuš, Praščić Prugić 

Šuma. Nešto veličanstveno, lijepo, predivno za stalno novo otkrivanje, ali istovremeno i pomalo tajanstveno te skriveno. Upravo se dvije nove pripovijetke pune mašte i fantastike, gotovo na tragu velike Ivane Brlić Mažuranić, događaju u našim šumama, tu blizu nas... Iako podrazumijevamo da su šume tu, same po sebi, potrebno je mnogo truda da se one održe, zajedno sa svim biljnim i životinjskim svijetom koji one čine. Šume i vode čine našu domovinu istinski bogatom, jer su rijetke zemlje u svijetu koje se mogu pohvaliti takvim obiljem. No, ekološko i materijalno bogatstvo nadograđeno je u ovom slučaju i očaravajućim pripovijedanjem autora koji nas odvodi u nove šumske svjetove skrivene tu oko nas, u obližnjim gustišima. Tko od nas nije u mladosti volio lutati šumom i pronalaziti tajne staze, čudna stabla, tražiti lijane ili se penjati u krošnje drveća? Taj duh pustolovine i stalnog otkrivanja Pjer nam donosi vedro, maštovito i s neskrivenom radošću, tako da će čitatelji, kako oni veliki tako i mali, zasigurno uživati u ovom štivu. Odrasli će, možda, na trenutak opet postati djeca, a šumske predjele promatrati na drugačiji način... iskreniji.

Robert Mlinarec, književnik i urednik knjige


_________________

Povijesno utemeljena priča
"MARTA I IVEK" 
(križevački Romeo i Julija)
travanj 2021.
stranica 48
dimenzije 140x200
meki uvez
ilustracije: Marijana Šatrak
Urednik: Siniša Matasović
Nakladnik: Povijesno društvo Križevci
Predgovor: Ozren Blagec, dipl. povjesničar
Pogovor: dr.sc. Ivan Peklić
Grafička priprema: Robert Mlinarec, Zagreb
Tisak knjige su potpomogli Grad Križevci i Povijesno društvo Križevci
Naklada 200 kom
Cijena knjige: 59,00kn


Priča kojoj svjedočimo u ovoj knjizi bila bi značajna privilegija za svaki grad, pa i za one gradove kudikamo veće od Križevaca. Sa svim potrebnim elementima legende, nehotice otkrivene i nagoviještene radnjama jednoga usputnoga bagerista, mami pažnju čitatelja i slušatelja. Zašto naglašavam – slušatelja? Zato što ova priča u sebi sadrži potencijal legende/mita koju će roditelji, a napose bake i djedovi ubuduće prepričavati svojim potomcima. Ljubavna priča Iveka i Marte možda nije okončana na najsretniji mogući način kakav iziskuju suvremene (hollywoodske) bajke, ali nije li takav i život? Život najčešće nije bajka. Život je stvarnost, život je sve ono u nama što nas tjera naprijed i daje nam snagu i poriv izdržati sva iskušenja pred nas postavljena. Josip Petrlić Pjer napisao je zamjetno djelo koje će nas ojačati i usmjeriti na tom putu, danas toliko potrebnom. Danas više nismo u 19. stoljeću, više ne svjedočimo vremenu kada su očevi svojim sinovima izgovarali rečenicu: ''Ljubav je ljubav, a ženidba je ženidba'', ali lijepo je prisjetiti se, lijepo je njegovati uspomene i tradiciju na ovaj umjetnički vrijedan način. Križevci su dobili svoju legendu, pustimo je neka živi. 
                                      Siniša Matasović, književnik i predsjednik Sisačko-moslavačkog ogranka DHK

NAGRADNA KRIŽALJKA u KVIZORAMI - glavna tema "Marta i Ivek" - križaljku izradio glavni urednik Kvizorame, Boris Nazansky.
____________________

Roman za djecu
"PRINCEZA HEDY"
Literatura za djecu - edukacija o autizmu, socijalim odnosima, empatiji prema životinjama...

srpanj 2020.
stranica 68
dimenzije 140X200
tvrdi uvez
ilustracije: Estera Balog
Urednik: Darko Pernjak
Nakladanik: Vošicki d.o.o.
Sunakladnik: Uduga osoba s invaliditetom Križevci
Naslovna stranica: Tihomir Hrenek
Glavni likovi: autistični dječak Jan, mačak Ljubi, konobarica Hedy, mama Vlasta
financirano: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Udruga osobama s invaliditetom
cijena knjige: 89,00 kn
Naklada: 1000 kom


Unatoč naslovu koji najavljuje princezu Hedy kao glavnu
junakinju, radnja ovog romana odvija se kroz očište mačka.
Mačak Ljubi zdvojna je skitnica sve dok ne biva udomljen na
vrlo neobičnom mjestu: u Choco baru. Njegova spasiteljica je
konobarica Hedy. Nakon nesretnog dotadašnjeg života Ljubi
napokon ima dom i osjeća se voljeno, baš kako bi se i trebao
osjećati svaki kućni mačak. Ima spontani refleks da dobrotu
koju je primio prenosi dalje. Autistični dječak Jan tako postaje
njegova misija, a u priči saznajemo kako je nakon niza upornih
pokušaja mačak Ljubi uspio doprijeti do njega i sprijateljiti se s
njim. No dvojbu oko glavnog lika ipak razrješava pojava nove
dimenzije, otkrića da je konobarica Hedy ujedno i princeza
Hedy. Princeza je prvenstveno zbog svoje dobrote i plemenitosti,
a ne zbog formalnog statusa. Da nije bilo njenog prvog čina
dobrote, ne bio se dogodio daljnji lanac sretnih okolnosti koji je
naposljetku pomogao dječaku Janu da se otvori i postane član
zajednice. Ova priča nas uči kako moramo iskoristiti svaku
priliku da budemo dobri jedni prema drugima, svoj čin dobrote
ne uvjetovati, nego ga iskreno predati kao dar od srca, a posebno
potrebitima. Priča je inspirirana stvarnim Choco barom u
Križevcima i atmosferom dobrote koja u njemu vlada. Čokoladu
koja se tamo nudi proizvodi tvrtka Čokolaterija Hedona d.o.o.
koja zapošljava prvenstveno osobe s invaliditetom. Tako je
svaka sličnost s ljudima koji su povezani s projektom Choco
bara – namjerna!
Pjer pripovijeda duhovito i sugestivno, u Princezi Hedy vješto
je protkao poučne i fantastične elemente, dok je sam tijek radnje
vrlo pamtljiv; što je sve zajedno rezultiralo odličnim štivom za
djecu. 
D.P.Pernjak

Skulptura mačka Ljubija postvaljena ispred Choco bara u Križevcima
autor skulpture Dražen Kuharović--------------------------------------------------

Slikovnica 
"ŠTATUTKO I MARCEL KIEPACH"

veljača 2020. 
stranica: 40
dimenzije 205 x 150 (iznimno zanimljiv format)
tvrdi uvez
Ilustracije i korice: BOBA CSIK
Urednik: Darko Pernjak
Stručni suradnik: Dejan Pernjak
Nakladnik: Vošicki, Koprivnica
Sunakladnik: Grad Križevci
U ime sunakladnika: Mario Rajn
Glavni likovi: Štatutko, Starac Vrabac, Marcel Kiepach
Cijena knjige: 69,00 kn
Nkalada 500 komMARCEL KIEPACH – KRIŽEVČANIN ISPRED SVOG VREMENA
Obitelj Kiepach u Križevce dolazi polovicom 19. stoljeća i njihov najpoznatiji član je Marcel Kiepach, koji se rodio u Križevcima 12. veljače 1894. godine kao jedini sin veleposjednika Josefa i žene Marthe Kiepach pl. Haselburg rođene baronice Locatelli pl. Schönfeld i Eulenburg. Poginuo je tijekom Prvog svjetskog rata u Ruskoj Poljani 1915. godine i nakon toga dugi niz godina ostaje „zatvoren“ u povijesti. Zbog svojih izuma i patenata, poput žiro kompasa, strujnog prekidača na principu plinskog tlaka ili dinama, tituliraju ga kao hrvatskog „Edisona“. Tako je na kraju godina 2020. postala prijelomna. Prijelomna, jer se napokon na adekvatan način počinje popularizirati značaj zaboravljenog križevačkog genijalca. Jedan od doprinos u njegovoj popularizaciji i sve većoj prepoznatljivosti je i ova slikovnica križevačkog književnika i pjesnika Josipa Petrlića Pjera, koji preko lika zaigranog dječaka Štatutka, a kroz vrlo vrijedne ilustracije Bobe Csik, našim najmanjima želi prenijeti važnost lika i djela mladog izumitelja Marcela Kiepacha, čiji je život tragično i prerano završio, a njegova ostavština premalo valorizirana.
                                                                                                         Dr.sc. Dejan Pernjak


                  ŠTATUTKO lutak na prstu - heklan                 ŠTATUTKO drven
                        izradila Čarobna heklica                          izradila Ljiljana Petrlić

                             


NAGRADNA KRIŽALJKA u KVIZORAMI -tema "Štatutko i Marcel Kiepach" - križaljku izradio glavni urednik Kvizorame, Boris Nazansky-----------------------------------------------
Priča za djecu
"VLAKIĆ I ANA PUTUJU 
SVETI PETAR OREHOVEC"


prosinac 2019. 
stranica: 82
dimenzija 220 x 220
tvrdi uvez
Ilustracije: Tijana Mamić i djeca OŠ Sveti Petar Orehovec
Urednik: Darko Pernjak
Nakladnik: Vošicki, Koprivnica
Cijena knjige: 89,00 kn
Nakalda: 500 komPjer nam, duboko posežući za djetetom u sebi, donosi razigra-
nu, na trenutke veselu, na trenutke tužnu, priču o Ani i vlakiću,
sa snažnim, ali nimalo pretencioznim, fantastičnim elementima.
Djevojčica Ana slijedeći točna uputstva odraslih, kreće na pu-
tovanje vlakom, na ispravnom peronu čeka vlak koji ne dolazi.
Zabrine se, počinje se prepuštati strahu. Upravo kao što bi i
dijete reagiralo, pripovjedač u tom trenutku pozove maštu u
pomoć. Zaboravljeni vlakić sa slijepog kolosijeka osjeća njenu
tjeskobu, budi se, oživljava i nudi joj nesebično svoju pomoć,
ne sluteći niti očekujući da će za taj čin biti nagrađen. Ana i
vlakić s jasnim ciljem hrabro kreću u avanturu koja uskoro za-
vršava van tračnica, u mjestu Sveti Petar Orehovec u koji vlak
još nikad nije stigao i koje će vlakiću uskoro postati novi dom.

Priča o Ani i vlakiću ispričana je uvjerljivom dječjom fascinaci-
jom u kojoj racio ostaje u drugom planu, sa suptilno protka-
nom porukom da treba vjerovati u sebe i dobrotu okoline, da
se dobro - dobrim nagrađuje.

Darko Pernjak, urednik


_______________
Roman za djecu
"DETEKTIV PERO"
Knjigu otkupilo Ministarstvo kulture
cijelo izdanje rasprodano u 5 mjeseci, tiskano novo

studeni 2018.
stranica 96,
dimenzije: 140 x 200
Ilustracije: Estera Balog
Urednik: Darko Pernjak
Nakladnik: Vošicki, Koprivnica
Cijena knjige: 89,00 kn
Naklada 600 kom


„Detektiv Pero” priča je o dobrim emocijama, o hrabrosti, prijateljstvu, poštenju, razboritosti i razumijevanju. Izranja iz stvarnosti, bavi se itekako aktualnom problematikom poput zaštite životinja i ekologijom. O bici između dobra i zla danas se više ne može pisati kao okršaju oklopljenog viteza i vatrenog zmaja. Potrebno je suočiti se sa suvremenim problemima i naučiti nas kako da se prema njima ispravno postavimo u stvarnom vremenu. Autor nas preko Perinih zanimljivih avantura uči da se samo upornošću u stjecanju novih znanja i vještina može svladati svaka prepreka. Čak i baka Jana pod stare dane počinje učiti francuski…
Darko Pernjak, književnik i predsjednik Podravsko-prigorskog ogranka DHK

Enigmatske novine KVIZORAMA  su Detektiva Peru  obradili u svojoj nagradnoj križaljci.
____________________________________

Poezija za djecu
"DOMOLJUBLJE I TRUBLJE"

travanj 2017.
stranica 108
dimenzija 22x 22 cm

nakladnik: Vošicki, Koprivnica
Urednik: Robert Mlinarec, Zagreb
Ilustrator korica: Andreja Živko, Đurđevac
Crteži u knjizi: 28 učenika od 1. -4. r. OŠ Ljudevita Modeca
Cijena knjige: 89,00 kn
Tisak: Printex- ČakovecSažetak knjige

Knjiga pjesama za djecu Domoljublje i trublje sastoji se 30 pjesama. Na duhovit način, često u rimovanim stihovima djeca se na vrlo sugestivan način uvlače u začudni pjesnički svijet isprepleten posve običnim svakodnevnim dječjim dvojbama. Pjesme su odgojnog i edukativnog utjecaja, pogodne za recitiranje, odnosno učenje napamet.
Enigmatske novine KVIZORAMA  su knjigu obradili u svojoj nagradnoj križaljci.


---------------------------------------------


Pripovjetke za djecu
"BILOGORSKE ZGODE"
autori: Josip Petrlić Pjer - priča "VILIM"
i Darko Pero Pernjak - priča "CRNA GORA"

listopad 2016.
stranica 104,
dimenzije 140 x 200 
Ilustracije: Andreja Živko, Đurđevac
Urednik: Robert Mlinarec, Zagreb
Nakladnik: Vošicki, Koprivnica
Cijena knjige: 75,00 kn
Tisak: Printex- Čakovec
_____________________________

Roman za djecu
"RADIONICA POVIJESNIH PRIČA"

Prosinac 2014.
stranica 104   
14,5 x 20,5 cm
Ilustracije: SANJA BENKO
Urednik: Josip Petrlić Pjer
Nakladnik: Križevačka udruga pjesnika i pisaca -KUPP
Tisak: Printex-Čakovec
Cijena knjige: 89,00 kn
Čitatelju, ako se usudiš zaviriti u prostranstva djetinjstva i život najnevinijih i najljepših godina, u kojima se: „Samo srcem dobro vidi, a bitno je očima nevidljivo., kako bi nas poučio Exupery, tada ćeš nevjerojatno bogatu i avanturističku priču iščitati u ovome posebnom romanu.
Autor nam je maštovito, emotivno i jezgrovito približio priču o djetinjstvu ispletenom od ljubavi, prijateljstva, snova, želja, maštanja i otkrića. Sa svojim glavnim likovima: Leom, Krunom, Karlom, Ivanom i Josipom, poveo nas je na istraživačko putovanje kroz povijest, ne libeći se usput dodirnuti i njihove intimne, obiteljske živote, međusobne odnose, uspone i padove, teške, a i lijepe trenutke, kojima je začin pružalo međusobno prijateljstvo.

Djelo je nadasve interesantno jer istovremeno gradi istinitu i zanimljivu povijesnu priču o rodnome gradu glavnih likova i vrijednostima prijateljstva, uzajamnosti, odanosti i ljubavi._________________________________

 Pjesničke minijature prevedene i na francuski
47 ZRNA - 47 GRAINS DE FANTAISIE

Studeni 2014.
stranica 96
dimenzija:  100 x 150
Urednik: Josip Petrlić Pjer
Nakladnik: Križevačka udruga pjesnika i pisaca -KUPP
Tisak: Printex-Čakovec
Cijena knjige: 100,00 kn

*
Josip Petrlić Pjer zbirkom je lirskih minijatura otkrio svoje umjetničko biće,
te nam kroz osebujni pjesnički izričaj dopustio da dotaknemo njegove najintimnije misli i osjećaje.
Izrazivši se u lirskim minijaturama kretao se prema bezgraničnoj pjesničkoj slobodi.
Tematska dominanta pjesničke zbirke je ljubav prema ženi.
Autor svojim jednostavnim, a itekako snažnim riječima vrlo spontano povezuje 
čitatelja s njegovim vlastitim najdubljim emocijama.
Zbirka „47 zrna“ je ljubavno putovanje utisnuto u sve pore pjesnikova bića i Svemira, koji ga okružuje i nadahnjuje.
Svaka minijatura ostavlja dubok i veličanstven dojam u lepezi osjećaja satkanih  od ljubavi, koju pjesnik proživljava od „Želje“ i „Očekivanja“, kroz „Strasti“ i „Ostvarenja“,do „Sjećanja“ i „ Usamljenosti“, a na koncu povratka u „Ponovnu zaljubljenost“.
„47 zrna“, plod pjesnikovog ljubavnog promišljanja i življenja, posebno djeluju
 na sva čovjekova osjetila, stvarajući i ispreplićući zvukove, mirise i različito obojene emocije.Spoj nabrojenih elemenata, gradi u čitatelju najljepšu ljubavnu bajku i osjećajda je i on dio te bajke.
Zbirka „47 zrna“ posebno je književno-umjetničko djelo, koje svojom iskrenošću, emotivnošću i unikatnošću privlači čitatelja i obogaćuje ga, te oslobađa i daruje mu odvažnost da i sam živi svoju ljubav.
                                              prof. mag. kroatologije i sociologije Ana Rajković

Né le 16 mars en 1962 à Stupe, Josip Petrlić Pjer vit depuis son enfance à proximité de son village natal, la ville de Križevci où il achève son enseignement secondaire technique et se dote d’une passion pour différents sports comme le football, le handball, et les disciplines de l’athlétisme en général.

Entre 1991 et 1995 il participe activement dans la guerre de l’indépendance croate ce qui lui vaut le titre de « Combattant croate ».

Malgré le syndrome de stress post-traumatique (SSPT) dont il est victime depuis son engagement militaire, Pjer est père de Boris, Marko et Leo et partage sa vie avec son épouse dévouée Ljiljana.

Adolescent il est déjà passionné de poésie et s’active dans celle-ci, pour l’abandonner à l’âge de 20 ans au profit de la musique et de son groupe musical.

20 ans après M. Petrlić se relance dans l’écriture et publie d’abord  en 2013 le recueil  « Les rêves dévoilés » suivi, un an après, de proses, satires et nouvelles « Et moi aussi je suis ici ».

Josip Petrlić Pjer est poète, écrivain, metteur en scène et auteur de drames, comédiens, compositeur et chanteur, rédacteur et directeur de radio émissions. Aussi, il est à l’origine de l’Association des écrivains et poètes de Križevci dont il est président.

 

----------------------------------------

Proza, satire i novele (43 kratke priče)
I JA SAM TU

Siječanj 2014.
stranica 144
Urednik: Josip Petrlić Pjer
Ilustracije: SANJA BENKO
Nakladnik: KUPP (Križevačka udruga pjesnika i pisaca)
Tisak: Printex- Čakovec
Cijena knjige: 75,00 kn Pustolovine Josipa  Pjera Petrlića ili križevački Amarcord

Čitajući Pjerove kratke priče najviše su me nasmijale njegove pustolovine od rodnih Stupa, potkalničkog sela vuglenara i vuglenica za paljenje drvenog ugljena, do križevačkog Gornjeg grada, Potočke ulice, osnovne škole, do gradskih bazena i dječjeg odmarališta na Pagu. Da nisu navedeni ti lokaliteti, prepoznatljive ulice, imena i ljudi čitatelj bi pomislili da mu je u rukama dosad nepoznati rukopis poznatih dječjih romana o pustolovinama Toma Sawyera (Toma Sojera) i Hucklberry Finna (Haklberi Fina) američkog pisca iz 19. stoljeća poznatog po pseudonimu Mark Twain, a pravim imenom Samuel Clemens Langhorne (30.11.1835.-21.04.1910.) .
Kratkim jezgrovitim rečenicama Pjer veoma slikovito autobiografski opisuje svoje i dogodovštine svojih vršnjaka, školskih i uličnih prijatelja, ne skrivajući i sitne  nepodopštine koje spominje pomalo s nostalgijom. Kad mu bješe tek šest godina  pobjegao je od kuće u Stupama s 13. godišnjim bratom Đurom, vozeći se na štangi  starog beciklina s kojeg je stalno padao lanac.
„Tata je sušil sijeno i tužan je i razočaran bezuspješno trčal za nama. Nikada se zaozbiljno nismo više vratili u selo„- sjeća se Pjer i zaključuje da mu se poslije mnogo godina sada radonosno vraća jer Stupe su njegovo selo. U priči „Snovi djetinjstva „ Pjer se prisjeća kako je s vršnjacima u Potočkoj ulici puštao u potoku Vrtlinu  brodove od papira i komada drveta, ili čak običan čep, prateći kako plove do Veterinarske stanice gdje je završavala plovidba  u betonskom tunelu. Na potoku je nekada bio mlin zvan „Zidarica“ kojeg se malo tko sjeća, no Pjer je čuo za njegovo postojanje pa ga spominje i spasi od zaborava. Bio je vezan uz Gornji grad gdje, kaže, platane, kesteni, fasade kuća pričaju svoje priče. U Prožekovu dvorištu igrao se s vršnjacima motora frktajući ustima, svi popljuvani. Nakon igre na povratku doma  zaradili bi od roditelja  „odgojnu šamarčinu „. „Prije spavanja i gašenja žarulje od 25  wata , onak zmusan i zaplakan pojedeš kakvu koricu domaćega kruha namazanog mašću i šećerom, ak je bilo, pak odeš u krpe, odeš u najlepše snove djetinjstva“
- prisjeća se Pjer ćeznutljivo ranog razdoblja svoga života. Ništa manje zanimljive  nisu i njegove školske dogodovštine u tadašnjoj OŠ „Bratstvo jedinstvo“, danas  Ljudevita Modeca, u razredu učiteljice Ankice Marjanović. U priči „O školi- stajanje u kutu i šiba „ sjeća se kako ga je učiteljica poslala da s prijateljem Franjom odu po šibe. „Izabrali smo one koje dobro peku i ne sluteći da ćemo biti prvi koji će ih isprobati. „Franjo bijaše osobito nadareni dječak, pa ga Pjer rado spominje. Zajedno su s voćke u susjedstvu škole krali trešnje koje su bile posebno slatke jer  su tuđe. No, slijedeći dan su u školi prozvani zbog krađe. Otkrila  ih je Franjina školska torba zaboravljena  pod trešnjom. „ Izgleda  da je Franjo bio najdraži učenik direktora škole  Jurmanovića  jer  ga je stalno zval k sebi u sobu, pripovijeda Pjer opisujući kako je Franjo provjeravao zadaću iz fizike o gravitaciji i slobodnom padu skačući s otvorenim kišobranom kao padobranom. Najprije sa školskog ormara u razredu, baš pred nosom nastavnice Babić, te potom s bora u dvorištu pred očima cijelog razreda.
Na  sreću sve je dobro prošlo. S Franjom se Pjer sanjkao na obližnjem brijegu kad su se zaletjeli u prvo drvo, pa je Pjer razderao potkoljenicu i u ambulanti zaradio nekoliko šavova. „Pitanje je sad, tko je kormanio, Franjo ili ja, pita se Pjer. Imam neki jaki osjećaj da u stvari nitko nije kormanio“- zaključuje Pjer. O svojoj ljubavi za tuđim voćem Pjer piše u priči „Odmaralište na Pagu“ sa školske ekskurzije u trećem ili četvrtom razredu. U susjedstvu odmarališta raslo je stablo duda koje ga je toliko mamilo da se noću iskrao iz sobe i s voćke nabrao dudovine u bijelu majicu iz koje se potom gostio uživajući pod plahtom u sobi. Na žalost iduće  jutro su ga učiteljice pozvale na red, a njemu nije bilo jasno kako je otkriven dok se nije pogledao u ogledalu, jedva prepoznajući tko je ustvari crnac nafarban crnim  plodovima duda, kao i obje plahte na krevetu. Tog je ljeta na Pagu Pjer zaslužio tri kazne zabrane kupanja na plaži. Prvu kaznu kad je posudio sandolinu i odveslao na pučinu pa su ga tražili brodovima i milicijom sve do povratka u sumrak. Drugu kad je na štandu  uličnog prodavača inscenirao gužvu da ukrade dva plastična mača, a treća se kazna odnosila na spomenutu noćnu krađu dudovine. Ostalo je neotkriveno da je na Pagu „mrknul i cijelu jednu lubenicu“. U Križevcima sedamdesetih godina Pjer bi se s prijateljima iz ulice ljeti švercao na kupanje na gradskim bazenima ili preko ograde ili uz posuđenu ulaznicu. Spominje da se 1954. na bazenima igrala vaterpolo utakmica  između tadašnje reprezentacije Jugoslavije i Egipta i zaljučuje: „Stvarno moji Križevci su od zdavna bili posebni !“. A kaj se u to vreme u gradu jelo i pilo ? Eto ondašnjeg jelovnika kako ga se sjeća Pjer. Mame su kuhale vegetu iz Podravke. Kao posebna delikatesa bio je mesni doručak „Gavrilovića“, a za gablec špek salama i jeger Mesne industrije Križevci i ljuti ajvar od  „Jadranke“, „Mlinarov“ bijeli kruh težio je tada  kilu i dvadeset deka. Djeca su cuclala tvrde bombone „ 505 s crtom“, pila se „Tangerina“ i „Ara“ iz „Bip Bapa“ kod kolodvora i pušile cigarete Drava bez filtera.
 U Pjerovim pričama mi Križevčani se prepoznajemo kao u svojevrsnom našem domaćem  Amarcordu. I doista Pjerova sjećanja mogla bi poslužiti kao zgodan scenarij za film o pustolovinama iz njegova i naših djetinjstva i mladosti koje bi bilo vrijedno sačuvati kao podsjećanje na grad i njegove stanovnike, čak i one iz sjene kao što su pokojni  Ivek Sabol, zvan čovjek konj i graditelj tambura Antun Levak, koje  Pjer  spominje u svojoj zbirci priča. Te su priče kao kamenčići Ivice i Marice u šumi zaborava bačenih da se po njima možemo vratiti u sjećanja i uspomene zajedničkoga življenja. 

                                                              Ottone Novosel-Franz, cajtungospisatel       

__________________________________________

Zbirka poezije
ODŠKRINUTI SNOVI

Siječanj 2013.
stranica 144 u boji
U knjizi umjetničke slike hiperrealiste  ZORANA HOMENA
Urednik: Siniša Novak & Josip Petrlić Pjer
Nakladnik: Pelud. Net 
Tisak: Printex-Čakovec
Cijena knjige: 75,00 kn

 *

MIRO GAVRAN (Izvađeno iz maila)

... Danas sam pročitao više od polovice Vaših/Tvojih pjesama iz knjige ODŠKRINUTI SNOVI – baš su dobre, jasne, jednostavne i sugestivne.


****

ODŠKRINUTI SNOVI,

Zbirka štokavskih/kajkavskih pjesamaU knjizi meditacija SVAKI DAN OSHO velikog kineskoga mudraca čitam i bilježim: „Ljubav je jedina poezija koja postoji. Sve druge poezije samo su njezin odraz. Poezija može postojati u zvuku, u kamenu, poezija se može očitovati u arhitekturi, ali uglavnom sve su to odrazi ljubavi uhvaćeni raznim medijima. Ali duša poezije je ljubav, a pravi su pjesnici, oni koji žive ljubav, koji vole duboko, koji doista žive, pravi su pjesnici. Život je neiscrpno blago, ali samo srce pjesnika može to shvatiti...“                                      (OSHO)


Zbirka štokavskih / kajkavskih pjesama Josipa Petrlića Pjera ODŠKRINUTI SNOVI zbirka je ljubavnih pjesama. U mnogim pjesmama mogao bi se naći svaki čovjek iskrenih ljubavnih / erotskih / emocija.
Pjesme Josipa Petrlića Pjera su jednostavne, bogate ritmom i melodioznošću. To su pjevne pjesme. Dobar recitator može im probuditi poantu sugestivnosti.
Doživio sam i odabrao niz Pjerovih pjesama antologijske snage, ljepote i trajnosti. Evo jedne, po mojem izboru, antologijske pjesme:Fantazija

S pahuljama snijega sam
dolepršao u svijet nade
i razočaranosti,
na tlu oslikao ljepotu bjeline,
čistoće i istine,
a s prvom zrakom sunca
približio se oblaku  na njegovom vječitom putu
oko stvarnosti.

Tvoj sam osmjeh
vukao kroz beskonačnost mašte,
stalno dodirujući te prstima
i pozivajući te da budeš
moja vječnost života.

Tamo daleko
kamo sam otišao,
za nas,
taj ljubavni svijet više ne postoji.
Ali ljubav je
rijetko kada laka,
no zato su uspomene ne nju
uvijek fantazija.

U taj rang odabrao sam još niz pjesama. Spominjem njihove naslove: Samo moja si ti, Ljubavi se ne bojim, Vjenčanje, Do kada ću čekati?, Mirno spavaj, Nešto posebno, Dok se jaglac rascvjetao, Čudak i nori, Poezija, komu i zašto?, Prigorska mati, Čudesan kraj, 18. za Ivanu, Kraljica kleti, Siniša, sretan rođendan, Ivančica, Kamešnica i Kalnički Potok, Važno, Ja Fran, Križevci moj su grad, Tu najlepše je, Kalnička gruda, Selo moje, kraju moj, Ja, Na leđa.

         U nekim se pjesmama javlja žargon urbanog, purgerskog govora što / kaj (Čudak i nori). Na taj se način bojom idioma pojačava izvornost izražaja.
Preostaje mi rukopis zbirke ODŠKRINUTI SNOVI Josipa Petrlića Pjera preporučiti nakladniku (Pelud Net) za objavljivanje, a sponzorima i donatorima susretljivost s novčanom potporom. A da će ova zbirka biti prihvaćena od strane čitatelja, u to iskreno vjerujem.

U Varaždinu, 27. kolovoza 2012.
                                                         Ivica Jembrih Cobovečki, književnik

1 komentar:

  1. Pozdrav gledatelji, zovem se Victoria Andro. Moj suprug me ostavio s dvoje djece na godinu i dva tjedna, propali su svi napori da ga vratim. Mislila sam da ga više neću vidjeti dok nisam upoznala damu po imenu Christina koja mi je rekla mene o čaroliji po imenu DR ISIKOLO, dala mi je njegovu e-mail adresu i broj mobitela i kontaktirala sam ga i on me uvjerio da će mi se muž vratiti u roku od 48 sati i poštivala sam njegove uvjete. Za manje od 48 sati moj muž se vratio i počeo moliti za oprost govoreći da je to đavolski posao. tako da sam još uvijek iznenađen ovim čudom, stvarno ne vjerujem ni u kakve duhovne doktore. Nemojte iskoristiti ovu priliku zdravo za gotovo. DR ISIKOLO će vam osigurati savršen rezultat bez odgađanja. pošaljite mu e-poštu: isikolosolutionhome@gmail.com ili pošaljite poruku na WhatsApp: +2348133261196.

    OdgovoriIzbriši