utorak, 31. ožujka 2015.

Knjižnica i recenzija romana za djecu Josipa Petrlića Pjera



NOVI NASLOVI U GRADSKOJ KNJIŽNICI "FRANJO MARKOVIĆ"

NA ODJELU ZA ODRASLE
31-3-2015.

 Pripremo: Lovro Janeš
Radionica povijesnih priča / Josip Petrlić Pjer; - Križevci: Križevačka udruga pjesnika i pisaca, 2014. 
Iz recenzije Ane Rajković, prof.:
Josip Petrlić Pjer svojim romanom odvodi nas u dio života, u kojeg se svi s
osmijehom i lakoćom u srcu vraćamo.
Djetinjstvo je najčešće razdoblje u kojem smo najnevinije, najtoplije, najiskrenije i najlakše proživljavali svaki dan, radujući se i istražujući svijet, gradeći svoje stavove i osobnosti, bogateći se znanjem i vještinama življenja. Autor na vrlo senzibilan, a ujedno i razigran način opisuje djetinjstvo jedne generacije, kojoj je i sam pripadao.
Likovima je upisao posebne osobine i unatoč različitostima u njihovim karakterima, oni kroz priču pletu divno, postojano i neuništivo tkivo prijateljstva. Gotovo neprimjetno, stvaranju prijateljstava i izgradnji likova, dodao je i istinitupovijesnu priču o gradu Križevcima.
Profesora iz povijesti i kustosa muzeja, autor je u romanu postavio poput vodičai putokaza u životu svojih učenika, glavnih likova, a ujedno i ličnosti, koje su impotakle maštu i raspirile znatiželju za istraživanjem i još širim znanjem. Pisac je pišući o emotivnom životu likova, obiteljskim situacijama, školskimuspjesima, ljubavima, hobijima i njihovim znatiželjnom i istraživačkom duhu, stvorio nadasve uzbudljiv, avanturistički roman za djecu.
Ovakva vrsta romana izuzetak je u današnjem vremenu, kada su zanemareneprave vrijednosti života, ljude zamjenjuju strojevi, maštu se nastoji ugasiti, a čovjeku je zabranjeno sanjati, otkrivati i maštati.
Svakog će čitatelja „Radionica povijesnih priča“ zainteresirati, podsjetiti na situacije i osjećaje iz vlastitog života, potaknuti ga da razmišlja o svijetu, koji ga okružuje, na drugačiji način, i nikad ne zaboravi sačuvati u sebi ono djetinje, čisto i iskreno, toplo i srdačno. Hvala Josipu Petrliću Pjeru na upozorenju da u životu moramo usporiti korak, ne zaboraviti da nas okružuju divni ljudi, još mnoge nepoznate i neotkrivene tajne, koje u brzini ne vidimo ili zanemarujemo, a da smo samo malo sabraniji, prisutniji i opušteniji, Svemir bi nam bio naklonjeniji!
***
Josip Petrlić Pjer rođen je 16.3.1962. godine u selu Stupe, pored Križevaca. Od djetinjstva živi u Križevcima, gdje završava osnovnu i srednju, Elektrotehničku školu. Ljubitelj je sporta, te je trenirao nogomet, rukomet, atletiku, gimnastiku i trčanje. Hrvatski je branitelj od 1991. do 1995. godine. Aktivno se liječi od PTSP*a .
U skladnom je braku a Ljiljanom i imaju tri sina- Borisa, Marka i Lea. Pjesme piše od osnovne škole do 20. godine, kada se počinje baviti glazbom i svira u bendu, te prestaje pisati. Ponovo počinje pisati u svojoj 40. godini.
Do sada je objavio zbirku poezije  „Odškrinuti snovi*, 2013. godine, knjigu proze, satire i novele „I ja sam tu“, 2014. godine i roman za djecu, "Radionica povijesnih priča", 2014. godine.
Josip Petrlić Pjer je pjesnik, pisac, dramski pisac, režiser, scenarist, glumac, skladatelj-kantautor, radijski voditelj i urednik.
Idejni je osnivač i predsjednik „Križevačke udruge pjesnika i pisaca“ u Križevcima.
http://www.knjiznica-krizevci.hr/







Nema komentara:

Objavi komentar