subota, 17. ožujka 2018.

15.3.2018. IZLOŽBA Bobe Csik - Križni put





zinic pjer boba sovicek mihajlo

http://prigorski.hr/fotovideo-prekrasna-vecer-izlozba-bobe-csik-pavicic-molitvu-trajno-ustrajemo/

Prekrasna večer i izložba Bobe Csik-Pavičić 

“Uz molitvu trajno ustrajemo”

        Samostalna izložba Bobe Csik-Pavičić pod nazivom “Uz molitvu trajno ustrajemo” održana je u četvrtak u križevačkoj grkokatoličkoj biskupskoj rezidenciji.
Predgovore izložbe u katalogu koja će biti otvorena do 8. travnja potpisali su Zoran Homen, prof., Dr. sc. Zdenko Balog, Tomislav Marijan Bilosnić, prof., Silvija Lućevnjak, prof. i Mr.sc. Pavao Mravunac.
Uvodne riječi i osvrt na blagdan Uskrsa izrekao je profesor Zdenko Horvat, a križevački pjesnik i pisac Josip Petrlić Pjer bio je moderator događaja.
Bivši križevački župnik i sadašnji župnik župe u Ždralovima Krešimir Žinić rekao je kako je u Križevce došao 2003. godine. -Ova izložba je zaživjela još u moje vrijeme, a u jednom trenutku sam zamislio da bi bilo lijepo da imamo križni put i da to bude nešto domaće – kazao je Krešimir Žinić prisjećajući kako su nastale postaje križnog puta Bobe Csik-Pavičić.


Boba Csik Pavičić zahvalila je svima na dolasku, a posebno domaćinima profesoru Zdenku Horvatu i velečasnom Mihajlu. -Križnog puta ne bi bilo da nije bilo župnika Krešimira Žinića. On je izuzetno pozitivna osoba da je čak i mene nagovorio da sam počela dolaziti na mise. Obratio mi se molbom da izradim križni put. Bilo me malo strah i pazila sam na sve detalje. Veličina slika nije smjela biti velikog formata – kazala je umjetnica i dodala kako je to bio veliki izazov za nju.
Boba Csik-Pavičić bavi se slikarstvom od 1996. godine kada polazi školu crtanja i slikanja pri POU-u u Križevcima, koju vode Dr.sc. Zdenko Balog i prof. Zoran Homen, a svoju prvu samostalnu izložbu imala je 1998. godine.
Od tada izlaže samostalno i skupno po gradovima Hrvatske. Jedan je od pokretača osnivanja KLK-a (Križevačkog likovnog kruga), tajnica od osnivanja 2004., a predsjednica od 2012. do 2014. godine. Organizirala je brojne izložbe članovima KLK-a kao i likovne kolonije.
Brojne svoje radove poklonila je u humanitarne svrhe te je i sama organizirala aukcije slika za tu namjenu. Do sada je izlagala u Križevcima, Koprivnici, Bjelovaru, Zagrebu, Zadru, Dubrovniku, Modovu Docu, Našicama, a živi u Križevcima.
Otvorenju izložbe nazočio je i župnik župe sv. Ane u Križevcima Stjepan Soviček, a izložbu je svečano otvorio gradski pročelnik Mladen Tenodi.
Postav izložbe su odradili Boba Csik, Zdenko Horvat i Josip Petrlić Pjer

















U katalogu su i dvije pjesme,Josipa Petrlića Pjera a jedna od njih je napisana za Križni put

UTJEHA

Sunčeva svjetlost se odbi sa zvonika,
na smirena lica vjernika,
tamo u dubinu duše
gdje posebnost samo može proći,
gdje nadanja vjere,
patnju, nezahvalnost ruše ...

Svaka postaja Križnoga puta 
zategne srce,
uz molitvu ustrajno putujemo,
hodamo ponizno posljednjim Isusovim putem ...

I poletio bih k njemu...

Šutnjom istine
uzeo bih snagu svih nas svu.
Snagom  molitve
izrekao bih mu zahvalu,
obiteljskom suzom
dao bih mu našu utjehu ...

Ima nas puno...
Svi Isusa volimo,
svi uz  Isusa molimo.
PjerJP

prigorski.hr

Nema komentara:

Objavi komentar