četvrtak, 23. svibnja 2019.

KNJIŽEVNA VEČER JOSIP PETRLIĆ PJERA U GKK KAŠTELA

uvod 

Renata Dobrić, ravnateljica GKK

Hvala svestranom Križevčaninu Josip Petrlić Pjer na predivnom i ugodnom trodnevnom druženju uz knjige, priče, pjesme, humor i glazbu, pri čemu je jednako oduševio i odrasle i djecu. Zahvaljujući Pjeru, po prvi put je u GKK gostovao i Boris Krivec, splitski glazbenik nagrađen Porinom, "hrvatski Leonard Cohen", koji je Kaštelane očarao izvedbom svojih autorskih pjesama. Radujemo se daljnjoj suradnji.


Održana književno-glazbena večer s Josipom Petrlićem Pjerom i Borisom Krivecom

objava  PORTAL GRADA KAŠTELA

http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/40335-odrzana-knjizevno-glazbena-vecer-s-josipom-petrlicem-pjerom-i-borisom-krivecom

Drugi nastavak knjige za djecu „Detektiv Pero“ sadržavat će priču čija će se radnja događati u Kaštelima, rekao je književnik Josip Petrlić Pjer, čija se knjiga „Detektiv Pero“ nalazi u konkurenciji za ovogodišnju književnu nagradu „Mato Lovrak“.
Topla i emotivna jednosatna glazbeno-poetska večer protkana stihovima križevačkog svestranog književnika Josipa Petrlića Pjera i zvucima stihova i gitare splitskog glazbenika Borisa Kriveca, nazvanog „hrvatskim Leonardom Cohenom“ okupila je u ponedjeljak uvečer u Gradskoj knjižnici Kaštela u Kaštel Sućurcu brojne posjetitelje željne ovakvih književno-glazbenih događanja.
Križevački književnik Pjer je, osim  čitanja vlastitih pjesama, okupljene razgalio i iskrenim, osjećajnim i vedrim nastupom protkanim humorom i sugestivnim glumačkim potencijalom, a ničega od svega toga nije nedostajalo ni Borisu Krivecu, koji je okupljene oduševio svirkom na gitari i izvedbom autorskih pjesama otpjevanim „iz duše i srca“.
Čak i letimičan pogled na lica okupljenih zaljubljenika u književnu riječ i glazbu otkrivao je redom nasmijana i radosna lica, koja su odavala zadovoljstvo ozračjem koje je vladalo u Knjižnici, kojom su se razlijegali stihovi križevačkog pjesnika Pjera praćeni emotivnom glazbom i stihovima samozatajnog kantautora Borisa Kriveca.
Okupljene je kroz rad i stvaralaštvo dvojice umjetnika provela Renata Dobrić, pri čemu je Josipa Petrlića Pjera predstavila kao književnika, kantautora, dramskog pisca i redatelja, scenografa, radijskog voditelja, novinara, rukometnog trenera,  te supruga, oca trojice sinova, kućnog majstora i kuhara, koji često voli istaknuti: „skladna obitelj mi je svrha života i glavni životni cilj, dok je Borisa Kriveca predstavila kao vrhunskog kantatutora i glazbenika nagrađenog Porinom, koji se u današnje doba uspijeva sakriti od javnosti, iako su mu sve police i svi zidovi u jednoj sobi u kući ispunjeni nagradama .
Tijekom večeri, Josip Petrlić Pjer se predstavio kako književnik koji piše poeziju, poeziju za djecu, prozu, satiru, novelu, romane za odrasle i romane za djecu. U samo četiri godine izdavaštva je objavio šest knjiga. U glazbi potpisuje tekst, glazbu i aranžman, a za spotove piše scenarij, režira ih, ako treba napravi i scenografiju i po potrebi i glumi, baš kao i u amaterskom kazalištu. Godine 2004. objavio je i svoj nosač zvuka 'Ode mi pajdaš', a uspješan je i kao radijski voditelj, urednik i glazbeni urednik.
-Tijekom svog glazbenog rada upoznao sam i samozatajnog Borisa Kriveca, vrhunskog splitskog glazbenika i kantatutora, koji se već skoro četrdeset godina neumorno bavi glazbom, za koju je nebrojeno puta nagrađivan, a može se pohvaliti i najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom „Porin“, predstavio je tijekom večeri Pjer svog splitskog suradnika i prijatelja Borisa Kriveca, koji je okupljene oduševio izvedbama autorskih pjesama, među kojima su bile i one s njegovog prvog autorskog albuma “Kako te naći”.
Pjesme otpjevane s osjećajnošću , uz svirku na gitari, koja je samo jedan od sedam instrumenata koje Boris Krivec zna svirati, upotpunile su ovu književno-glazbenu večer  s književnikom Josipom Petrlićem Pjerom u Gradskoj knjižnici Kaštela
Osim samog autora Josipa Petrlića Pjera, njegove pjesme iz zbirki pjesama za odrasle i za djecu, među kojima je i iznimno uspješna „Domoljublje i trublje“ čitala je Pjerova supruga Ljiljana, dok je publika kroz  autorov razgovor s voditeljicom saznala nešto više o Pjerovim romanima za djecu  “Detektiv Pero” (u konkurenciji za ovogodišnju nagradu "Mato Lovrak"), „Bilogorske zgode',  'Vilim' i 'Crna Gora', 'Radionica povijesnih priča', kao i o knjigama za odrasle, među kojima su: 'I ja sam tu', knjiga proze, satira i novela te pjesnička zbirka 'Odškrinuti snovi'.
- Kaštela su prekrasna i mogu reći kako me jako inspiriraju, tako da već sada mogu odgovoriti na Renatino pitanje o tome hoću li neko od svojih sljedećih književnih djela posvetiti Kaštelima. Da, hoću, i to s velikim zadovoljstvom. Drugi nastavak knjige za djecu „Detektiv Pero“ sadržavat će jednu priču čija će se radnja događati upravo u Kaštelima, odgovorio je Pjer na pitanje o Kaštelima i daljnjem radu.
Osim književne večeri za odrasle, ovaj svestrani Križevčanin će u utorak i srijedu u Kaštelima održati i osam književnih susreta s djecom kaštelanskih dječjih vrtića i osnovnih škola, a cijelo događanje se odvija u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u sklopu projekta pod naslovom „Kaštelanski književni tjedan s Josipom Petrlićem Pjerom“.
  • Click to enlarge image pjero-1.jpg
  • Click to enlarge image pjero-10.jpg
  • Click to enlarge image pjero-11.jpg
  • Click to enlarge image pjero-12.jpg
  • Click to enlarge image pjero-13.jpg
  • Click to enlarge image pjero-14.jpg
  • Click to enlarge image pjero-2.jpg
  • Click to enlarge image pjero-3.jpg
  • Click to enlarge image pjero-4.jpg
  • Click to enlarge image pjero-5.jpg
  • Click to enlarge image pjero-6.jpg
  • Click to enlarge image pjero-7.jpg
  • Click to enlarge image pjero-8.jpg
  • Click to enlarge image pjero-9.jpg
  •  
Foto: Ivana Topić (PGK)

Nema komentara:

Objavi komentar