slikovnica „Štatauko i Marcel Kiepach“ je dio književnog projekta „Križevačka književna trilogija“

 

Križevačka slikarica Boba Csik i križevački književnik za djecu i odrasle Josip Petrlić Pjer, udružili su svoje kreativne snage te je nastala jedinstvena slikovnica za djecu „Štatuko i Marcel Kiepcah“.

Glavni likovi ove edukativne slikovnice za djecu i odrasle su dječak Štatutko, Starac Vrabac i izumitelj Marcel pl. Kipeach.

Tekst za slikovnicu je pisan u poetskoj formi, a ilustracije su rađene u maniri dječjih radova, slikane drvenim bojicama, što je za odraslu slikaricu bio izniman izazov i pothvat.

Radnja slikovnice nas vodi na početak 19. stoljeća gdje nas Štatutko i Starac Vrabac upoznaju sa samim Marcelom, ali i njegovim najznačajnijim izumima. Marcela Kipeacha su tadašnje svjetske novine zvale „izumitelj u kratkim hlačama“ jer je do svoje 16 godine već imao registrirane patente u Parizu, Londonu, Berlinu i u Americi. Jedni od značajnijih izuma su mu bili dinamo stroj, transformator za niske napone te unapređenje rada žiro-kompasa kakvog i danas poznajemo i koristimo.

Tko zna što bi sve Marcel izumio da se 1914. nije javio kao dragovoljac u Prvi svjetski rat gdje ubrzo i pogiba u svojoj 21. godini života.

Obitelj Kiepach u križevačkoj povijesti zauzima najznačajnije mjesto s time da su u tadašnjem središtu grada posjedovali i svoj dvorac.

Slikovnica „Štatauko i Marcel Kiepach“ je dio književnog projekta Križevačka književna trilogija“ Josipa Petrlića Pjera u kojoj su osim ove slikovnice i knjige za djecu „Princeza Hedy“ te „Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec“, a promoviraju Križevce i okolicu te aktivno potiču razvoj turizma za djecu.

BOBA CSIK (Grozdana Pavičić), rođena 1952. godine u Našicama, a od svoje druge godine živi, radi i stvara u Križevcima. Slikarstvom se počela baviti 1996. godine upisom u školu crtanja pri POU Križevci, a pod stručnim vodstvom prof. Zorana Homena i dr. Zdenka Baloga. Već 1998. godine ima svoju prvu samostalnu izložbu (Križevci), a do danas je nakupila 51 samostalnu i 35 zajedničkih izložbi. Ilustrirala je slikovnicu za djecu oboljelu od strabizma i oslikala je 14 postaja Križnog puta za Župnu crkvu Majke Božje Koruške.

Dugogodišnja je članica likovnih Udruga Grupa 69 - Zagreb, Medulin Art – Medulin, likovne Udruge u Svetom Ivanu Žabnu i Fortune – ART udruge likovnih umjetnika iz Zagreba.

Godine 2003. jedna je od osnivača Križevačkog likovnog kruga ( KLK) u kojem je osam godina aktivna kao tajnica i dvije godine kao predsjednica. U svom 10 godišnjem mandatu uspješno organizira i vodi bezbroj samostalnih izložbi (članovima KLK-a) od kojih vrijedi izdvojiti projekt 3/3 (Tri autora u tri sobe), organizira i bezbroj zajedničkih izložbi, studijskih putovanja u muzeje i galerije gradova diljem Europe: Budimpešta, Beč (više puta), Graz, Udine, Leoben, Firenca (također više puta) ... Za članove KLK-a organizira tečajeve i predavanja novih likovnih tehnika i izražavanja. Prva je u Križevcima osnovala ljetnu školu crtanja u vrijeme školskih praznika za djecu i posebno talentiranu djecu pod nazivom „Maknimo djecu s ulica“ s kojom i danas rade pedagozi i profesori likovne kulture. Pripremila je i organizirala 12 aukcija slika u humanitarne svrhe. 2009. godine prvi puta u Križevcima organizira „ Žive jaslice“ koje se održavaju još i danas.

U vrijeme njenog mandata članovi KLK-a su od grada dobili i svoju „Ulicu slikara„ i svoju Galeriju i to u strogom centru Grada.

Uspješna je organizatorica bezbroj likovnih kolonija i likovnih kolonija s humanitarnim ciljem na kojima uvijek i rado slikarski aktivno i sama sudjeluje. U humanitarne svrhe je do sada poklonila oko stotinu svojih ulja na platnu.

Od 2015.godine do 2018. godine, u suradnji s Josipom Petrlićem Pjerom, u prostorijama „Križevačkih štatuta“ organizira mnogobrojne i iznimno zapažene samostalne izložbe slikarima amaterima iz cijele Hrvatske.

S g. Petrlićem, kao ilustratorica i likovna autorica lika Štatutka i Starca Vrapca, objavljuje 2020. g. slikovnicu „Štatutko i Marcel Kiepach“.

Josip Petrlić Pjer rođen je 1962. godine. Živi i radi u Križevcima. Svoju svestranu kreativnost izražava na različitim poljima. Djeluje kao kantautor, sudjeluje na glazbenim festivalima sa svojim skladbama i kao član žirija. Okušao se kao dramski pisac, režiser i scenarist, rukometni trener, radijski voditelj i urednik. Poznat je kao organizator diljem Hrvatske, različitih radionica, izložba slika, glazbenih, dramskih i poetskih večeri te književnih nastupa, radi cjelovečernja poetsko –glazbena druženja (poetsko glazbeni kabare).

NAJRADIJE se druži s djecom od 3- 10 godina (vrtići i škole) održavajući književne susrete (do sada odradio preko književna susreta i to u grupama od 10 pa do 180 djece).

Njegovi književni susreti su iznimno puni dinamike i interakcije jer su spoj književnosti, glazbe i kazališta.

Piše i za djecu i za odrasle jednakim žarom. Kao novinar prati brojna kulturna događanja u Križevcima i okolici. Branitelj je od 1991. godine,

član je suradnik Podravsko prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika i Matice Hrvatske

Slikovnica

"ŠTATUTKO I MARCEL KIEPACH"

veljača 2020.

stranica: 40

dimenzije 205 x 150 (iznimno zanimljiv format)

tvrdi uvez

Ilustracije i korice: BOBA CSIK

Urednik: Darko Pernjak
Stručni suradnik: Dejan Pernjak

Nakladnik: Vošicki, Koprivnica
Sunakladnik: Grad Križevci
U ime sunakladnika: Mario Rajn

Glavni likovi: Štatutko, Starac Vrabac, Marcel Kiepach

Cijena knjige: 69,00 kn
Naklada 500 kom

Ova slikovnica je kao glavna tema Nagradne križaljke obrađen i u enigmatskom časopisu Kvizorama.

mojzagreb.info








 

VIJESTI - GRADSKE