subota, 19. listopada 2013.

Izložba UNIKATNIH knjiga

Zaputih se u Koprivnicu na "neku" izložbu knjiga koja se održava kao uvod u proslavu Galovićevih jeseni koji počinje drugi tjedan. Zapravo sam išao na poziv Milana Frčka, pjesnika, književnika i slikara, na njergovu večer predstavljanja knjige. No imao sam "lufta"i uz nekoliko upita - "Oprostite, a gdje je tu muzej" došao preko parka do muzeja. 
              A tamo iznenađenje za mene, izložba nekih malih knjiga izrađenih ručno i u ediciji od 1 komad, dakle unikatne i jedinstvene. 
Gospođa Božica Jelušić i Enerika Bijač su nas malo uputile da im je bila želja da se sa ovom izložbom  približimo ili vratimo u ono nekadašnje vrijeme kada se knjige nisu bacale po kantama za smeće i spaljivale jer su bile iznimno vrijedene, jer su bile svetinje.
 I čovjek se doista zapita, nakon poućnog izlaganja i pregledavanja tih malih knjiga unikata, koliko je stvarno nekada bilo potrebno rada i odricanja da bi se došlo do nekog izdanja knjige. 
   ****  I bormeš je knjigu vredelo fest čuvati. *****


Većina knjiga je bilo inspirirano poezijom Frana Galovića.

  Danas do knjige tu u Hrvatskoj relativno lagano dođemo, no edicija i naklada knjiga rijetko premašuje 500 komada, a tko proda 100 i više taj ima bestseler.


Nema komentara:

Objavi komentar