ponedjeljak, 7. listopada 2013.

Torta za STOTI rođendan

Ove godine navršilo se sto godina od objave prvog izdanja najčitanijeg romana za djecu „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ Ivane Brlić-Mažuranić. Prvo izdanje objavio je 1913. g. Hrvatski pedagoško-književni zbor. Ova značajna obljetnica obilježavana je mnogim kulturnim i znanstvenim događanjima u sklopu manifestacije HLAPIĆ 2013.    
   
             Manifestaciju je pokrenula Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti koja je organizirala i proslavu 100. Hlapićeva rođendana u kazalištu „Trešnja“, 3.listopada 2013. g. u Zagrebu. Na proslavi bili su i predstavnici naše škole: prof. Ivančica Sudinec, prof. Zoran Cvetković i prof. Jerko Barišić,  jer su s učenicima realizirali više aktivnosti posvećenih ovoj obljetnici.
       Rijetko se događa da osoba  koja ima 11 godina slavi 100. rođendan. Među takve spada Hlapić. U suvremenoj tehnici, ali i uz živu riječ predstavljača, mogli smo vidjeti odlične uratke sa svih strana Lijepe Naše. Predstavljeni su projekti dječjeg vrtića, učenika osnovnih škola,školskih i javnih knjižnica, esperantista, Hrvatskoga školskog muzeja te kritičko izdanje  romana „Čudnovate zgodešegrta Hlapića“ koji je objavila Nova stvarnost. Prisutnima su se obratili Silvije Petranović, redatelj igranoga filma „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“(kojem će premijera biti 5. studenoga)  i glavni junak filma Mile Biljanović, učenik 8. r., koji je na audiciji izabran između 2000 djece.  Nakon ležernog i zanimljivog programa svi uzvanici i predstavljači našli su se u predvorju kazališta gdje je Mile Biljanović, odnosno Hlapić, uz pjesmu i zapaljene prskalice razrezao slavljeničku  tortu i „prava“ svečanost je  mogla početi.
                                           Jerko Barišić Osnovna škola „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno

Nema komentara:

Objavi komentar