subota, 19. prosinca 2015.

Udruga "Štagalj" najavljuje




Božićna čarapa 
              Zima još nije pokazala zube. Nema snijega ni prevelike hladnoće. Pa ipak se ne može bez čarapa. Nosimo ih za svih godišnjih doba: kraće, duže, dokoljenice, sokne, pamučne, vunene, dugačke, šarene, prugaste, sa cvjetićima, mašnicama, točkicama...Bake, a donedavno i mame, plele su ih od vune i darivale svojim dragima. Posebna je toplina izvirala iz njih, jer su bile od vune domaćih ovaca koje su blejala u štalici, grijući svojim dahom mnoge uspomene na prošlost. Čuvati uspomene i običaje zadaća je svakog pojedinca, jer se na njima gradi ono što će se tek zbiti. I Udruga Štagalj, promičući kulturu i umjetnost, te uspomene i priče nastoji sačuvati od zaborava.
                  Priča o "Pipi dugoj čarapi" živi već sedamdesetak godina. Njen je život  započeo1941. u mašti švedske spisateljice Astrid Lindgren, koja je pričajući priče svojoj bolesnoj kćeri stvorila remek- djelo kojem se raduju i maleni i oni koji misle da su odrasli. Premda rođena prije 74 godine, Pipi je još uvijek djevojčica. Razigrana, neumorna, maštovita. Onakva kakva bi trebala biti sva djeca koja se umiju igrati i bez kompjutorskih igrica.    

                                                                                          
 Spominjući djevojčicu, ističem Arijanu Marić Gigliani, koja je kao šestogodišnjakinja nastupila u Narodnom pozorištu u Sarajevu u "Malom dimnjačaru" Benjamina Brittena, dok je njen profesionalni debi bio u ulozi Jelene u Zajčevoj operi "Nikola Šubić Zrinski" pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja. Danas je evo s nama u Štaglju. Čudnovati su životni puti. Upoznala sam je dok sam radila u HNK, a ona još bila studentica Muzičke akademije u Zagrebu, gdje je studirala violinu i solo pjevanje. Nakon diplome usavršava se kod opernog prvaka Stojana Stojanova Gančeva. Priređuje koncerte, radi kao glazbena pedagoginja, a od rujna 2014. pročelnica je odjela za solo pjevanje u glazbenoj školi "Zlatko Baloković". Surađuje i s triom Solenza, čiji je član i pijanist Ivan Batoš, koji je znanstveni naziv magistra umjetnosti stekao pod mentorstvom doc. Lovre Pogorelića. Vjerujem da će njegov prvi nastup u Štaglju pobuditi vašu pažnju.                                                                                                                               
             I kao što svi putovi vode u Rim, moglo bi se reći da mnogi putovi vode u Štagalj!
 Naša ovogodišnja božićna štalica će biti ispred Štaglja, jer na Pipinoj pozornici djeluje i troje njih kojima je ovo prvi nastup pod našim krovom. Pored Ivana i Adrijane tu je i Ivan Bošnjak, glumac Kazališta Merlin. Tako nas dakle,  na svetog Stjepana svojim talentima daruju tri Ivana: Batoš, Bošnjak i Horvat.                                                                                                                 
 
                                                            
              Koliko nas je pak puta glumačkim umijećem i ljudskom toplinom darivalo Kazalište Merlin, bilo bi teško nabrojiti, jer ne samo da su nam dolazili kao ekipa, nego su Ivan Horvat i sestra mu Ana Merlin nastupali i kao voditelji i moderatori mnogih naših susreta. Oni su zaslužni da je u Štagalj došlo kazalište! Bila je to predstava "Mali princ"! Ljetos pak, u adaptaciji i režiji Tene Orečić Tonković, izveli smo predstavu istog naslova uz sudjelovanje naših susjeda, glumaca - učenika OŠ Dubrava. Stoga im ovom zgodom upućujem posebne pozdrave i čestitke podsjećajući ih da je Štagalj mjesto gdje, mogu ostvariti svoje kreativne zamisli.
               Na kraju želim zahvaliti svima koji su pomogli da do ovog susreta dođe kao i onima koji su došli ovano, jer mnoštvo je događanja koja primamljivo dozivaju, ali samo je jedan koszanjski Štagalj u kojem se svi osjećaju kao kod kuće. Draga prijateljica, časna sestra Emilija, koja je na neki način i potakla božićna druženja, rekla je svojedobno da joj božićni koncert nigdje nije bio tako upečatljiv kao  u Štaglju. 
             Želeći svima čestit Božić i Novo ljeto 2016., čestitam ga i našoj dragoj Emiliji kojoj je za koji dan i rođendan, dodajući da smo 18.12. proslavili 96. rođendan moje mame, kojoj dariujm ovu toplu božićnu čarapu.
U Kostanju, 26.12. 2015.                                                                                                  Vaša Mirjana

Nema komentara:

Objavi komentar