petak, 19. lipnja 2015.

obitelj ERHATIĆ-križevački graditelji orgulja


Za bilo koji grad na svijetu ovo bi bila značajna večer, pa je tako bila značajna i za naše male Križevce. Ponešto, sada vidim jako malo, sam do večeras znao o graditeljima orgulja obitelji Erhatić, no tek večeras sam ja, ali svi drugi posjetitelji dobili otprilike dojam što je ta obitelj značila za naš grad. Početkom dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj obrt za izradu orgulja imaju gradovi Zagreb, Varaždin i Križevci što je samo po sebi posebnost za ovaj kraj i sve govori o važnosti Križevaca.

107 godina tradicije bi bilo u svemu uzorno, a kamoli ne u najprestižnijem zanatskom obrtu kao što je gradnja orgulja. Sve je započeo Josip Erhatić (1899.-1913.), njega je naslijedio njegov sin Viktor Erhatić (1916. - 1954.) zatim dolazi Branko Erhatić st. i Branko Erhatić ml.

Obitelj Erhatić je gradile orgulje u Križevačkom kraju, ali i u Dalmaciji i izgradila ih je oko 12, a vršila popravke i preinake na mnogo njih.

U sklopu promocije imali smo i jednu ekskluzivu, prof. Armani je svirao Erhatićeve orgulje u crkvi u Carevdaru, a mi smo putem video linka gledali i slušali taj mini koncert u prostoriji likovne galerije gdje je i bila upriličena ova izložba.

Moram naglasiti da je ova promocija jedinstveni projekat ne samo u Hrvatskoj već i u svjetskim razmjerima.

Zahvaljujem i čestitam Križevčaninu Marku Đurakiću, akademskom orguljašu, kao prvo na istraživačkom radu, a zatim i na ovom postavu. Čestitke idu i Dejanu Pernjaku, mag.hist. koji se svesrdno u to uključio, a zahvala ide i kustosu muzeja u Križevcima, Zoranu Homenu.

Očekujem, kao ponosni građanin Križevaca, da će ova izložba imati još postaja po Hrvatskoj gdje će se predstaviti jer to ovaj postav i te kako zaslužuje.
PjerJP
























Nema komentara:

Objavi komentar