srijeda, 22. srpnja 2015.

u " Štaglju" dječja predstava

"MALI PRINC"  
Antoine de Saint-Exupéry 


Kostanj, 21.07.2015. 
Adptaciji teksta i režije: Tene Orečić Tonković  
scenografiju i svjetlo:  Mirjana Bobanac & Tena
Glazbena pratnja na lutnji: Dražen Franolić 

Igrali su: 
Mali princ  -  HRVOJE VIDEC
Pripovjedač - BRANIMIR POSLON 
Ruža, poslovna žena, Lisica - KATRIN BEREND 
Uobraženko, noćobdija - LUKA SEVER
Kraljica - PETRA BERIŠIĆ 
Zmija - HANA SEVER

 Uvod i najava u priču koja govori tako puno kaže: "Bio jednom jedan mali princ i živio je na jednom planetu tek nešto većem od njega samog..."

Taj uvod bih mogao preslikati na večerašnju predstavu, na sam "Štagelj", ali i na neimaru, osobi koja sebe nesebično i nezaustavljivo daje kulturi, koja je sve ovo započela, osmislila i izorganizirala, na Mirjanu Bobanac. Mirjana je po meni taj mali princ, ali kulturnih događanja u selu Kostanju, a njen Štagalj je planeta u kojoj važe sasvim neka druga, poštenija i primjerenija pravila. Tu kod nje se kultura živi bez kravata, bez inata, bez dodvoravanja i nadmetanja.
Večerašnja predstava za djecu, koju su i igrala djeca iz Općine Dubrava, je potvrda svega što sam već naveo. U samo nepunih deset dana Mirjana i Tena su s ovom, pokazalo se nadarenom djecom, pripremili i postavili takvu efektnu predstavu, dojmljivu i po glumi i po scenografiji da smo svi, ali baš svi prisutni, a bilo nas je dupke puno veliko dvorišče ispred štaglja, bili uvučeni u nju te treptali i živjeli s njom.
Uspjeh je još i veći kada se zna da večeras nije bila uobičajena kazališna publika već ljudi kojima je ovo možda jedan od rijetkih prilika da se susretnu s kazalištem. Posebnost predstave je i glazbena pratnja na lutnji koju je svirao samozatajni, a izvrsni Dražen Franolić.

Bila je posebno dobra ideja predstavu iz pozornice samoga štaglja preseliti u dvorišče i publici dati i tu pozadinsku nenametljivu predivnu prirodnu scenografiju koju može dati samo noć, zapaljena vatra i zvukovi disanja prirode...

Sve pohvale i zahvale svima  koji su bili dio ove predstave, a posebno hvala Mirjani.
Zahvala ide i Davoru što je sve to lijepo s kamerom snimio i zabilježio.
Očekujemo ih u Križevcim, ali i u drugim mjestima.

Ovaj događaj je  popračen i na portalu
http://prigorski.hr/kostanj-djecja-predstava-mali-princ-u-staglju-kulture/



















Nema komentara:

Objavi komentar