subota, 17. listopada 2015.

Izložba o hrvatskom jeziku i pismu

VERICA KOVAČ i STJEPAN RENDULIĆ,

gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci

HRVATSKI JEZIK 
knjige iz zbirke Stjepana Rendulića (bibliofil i kolekcionar)

HRVATSKO PISMO -glagoljica, 
radovi iz umjetničke radionice Verice Kovač (slikarica i keramičarka)

Petak, 16. listopada 2015.
       Tko bi rekao da će mi današnja izložba biti tako zanimljiva i edukativna te koliko se može dosta naučiti o hrvatskom jeziku i pismu u samo jednom, doduše malo podužem, otvaranju izložbe. Ova izložba je otvorena povodom mjeseca knjige i odmah da kažem da je pun pogodak.


      Svi znamo da naše prvo pismo koje nas je obilježilo i definiralo kao ozbiljan narod je glagoljica, ali ono što nisam znao je da je glagoljica trajala 1000 godina te da smo bili prvi narod koji je svoje crkvene obrede smio imati na svojem pismu, a to je pretpostavljate baš ta glagoljica. Do sada sam ja mislio da postoje 4 vrste ili pisma glagoljice no večeras na otvaranju naučih da ih ima 5.


      Kao što vidite ovo su samo neke "sitnice"(naučio sam i saznao još puno više) koje sam večeras naučio, a posjetom ove izložbe stvarno se može dobrano zabrazditi u našu povijest pisma i izaći s izložbe zadovoljni, ali i jako, jako ponosni.
Izložba je iznimno kvalitetna jer osim umjetničkih radova na temu glagoljice tu je i popriličan opus vrijednih izdanja knjiga koje obuhvaćaju mali ( s obzirom koliki broj knjiga ima gos. Stjepan u svojoj kolekciji), ali ozbiljan presjek kroz povijest izdavaštava na glagoljici.

       U uvodnom programu osim samih autora, govorili su nam i predstavili teme prof. Martina Valec Rebić i prof. Zoran Homen. Moderator je bila ravnateljica Marijana Žulj, dok čast otvaranja izložbe je pripalo gradonačelniku Križevaca, Branku Hrgu. Moram naglasiti i da ove izložbe ne bi bilo bez naše slikarice Bobe Csik koja je ustvari ovu izložbu i "dovela" u naš stari grad.










Nema komentara:

Objavi komentar