ponedjeljak, 19. listopada 2015.

... A TEK DESETI?!

Prelog, 17.lipnja 2015.
PROSLAVA

10 GODINA P.A.S.-a
(Priločke Amaterske Scene)


Tko bi rekao?
Tko bi se ovome nadao?
Bila su pitanja koja su si s ponosom i primjerenim dostojanstvom danas postavljali sami članovi "Priločke amaterske scene".
Ovu proslavu su posjetili mnogobrojni gosti i prijatelji P:A:S:A-a i samim time su potvrdili kvalitetan i izvrstan rad sekcije i pokazali im koliko ih poštuju i koliko se ponose njima.


         P.A.S. je jedno od rijetkih amaterskih kazališta koji godišnje odigravaju i do 40 predstava i što je najvažnije iz predstave u predstavu, iz uloge u ulogu sve više i vidljivo napreduju tako da njihova gluma, scenografija i režija su već izašle iz krug amaterizma u čvrstu poluprofesionalnost.
Osim silne predanosti, oni su rijetki jer imaju i svojeg kućnog autora Božidara Glavinu koji je iznimno plodonosan i piše za njih sve tekstove s time da je on je jedan od troje osnivača ove kazališne družine. Uz Božidara, u jesen 2005. osnivači su bili i Dejan Novak (današnji predsjednik družine) i Goran Muminović. Nastupali su u mnogim mjestima, a i članstvo se mijenjalo i nadopunjavalo, pa ih je tako jedne godine bilo i 14, a sveukupno je kroz ovu scenu prošlo preko njih dvadeset.

            O njihovoj kvaliteti govore i nagrade na državnoj razini pa je tako kao autor nagrađen Božidar Glavina, zatim je 2013. nagradu za najbolju žensku ulogu na festivalu KAM dobila Barbara Novak, a 2015. godine na 55.-om festivalu Hrvatskih Kazališta amatera nagradu za najbolju mušku ulogu dobio Vlado Kovač.
Ono s čim se svi slažu, od članova do stručnjaka, da ovo nisu i posljednje nagrade koje će članovi P.A.S.-a osvojiti u budućnosti.
       

        Sama proslava je počela glasno i bučno jer su nastupali kuburaši iz Maruševca, a zatim smo pogledali dokumentarni film sniman njima u čast, a tema filma je bila baš deset godina njihovog rada. Nastupali su i muzičari, a dodijelila su se i priznanja svim dosadašnjim članovima. Na kraju, kao što se i priliči, sve se začinilo s krasnim druženjem i rezanjem prigodne torte.


Iz poznanstva sinjima još ću nadodati da su članovi P.A.S.-a i vrlo kvalitetni ljudi koji poštuju svoj kraj i svoje narječje te su sve predstave i u tom tonu napisane i odigrane te ih publika i zbog toga još bolje prihvaća. Moja suradnja s njima je naglašena u posljednjih tri godine pa su tako u Križevcima do sada gostovali tri puta u programu "Večer pod zvijezdama" s 5 odigranih predstava, zatim su sa mnom (Križevačka udruga pjesnika i pisaca -KUPP) išli u Istru, Koromačno i tamo su odigrali dvije predstave, a i u njihovom Prelogu smo zajedno postavili program "Istra u Međimurju" gdje su također odigrali jednu predstavu.


Suradnja s njima je iznimna jer su na sceni profesionalci, a van scene predragi prijatelji i to nisu samo moje riječi već svih onih s kojima su kroz ovih 10 godina surađivali.
Sve pohvale od srca idu svim članovima, a posebno Dejanu Novaku, Miljenki Setin, Barbari Novak, Vladi Kovaču i Božidaru Glavini.
Hvala im na prijateljstvu i suradnji.





















 

Nema komentara:

Objavi komentar