subota, 28. studenoga 2015.

25(50) GODINA RADA MATICE HRVATSKE OGRANAK KRIŽEVCI


27.studeni 2015.
Točno na današnji dan prije 25. godina, Matica Hrvatska ogranak Križevci, je obnovila svoj rad s time da je počela raditi prije 50 godina, 1965., a prestala je s radom poslije Hrvatskog proljeća zbog političke hajke.

Na razini države Matica Hrvatska (tada Matica Ilirska) je počela s radom 1842., i prvi predsjednik Matice ilirske kasnije Matice hrvatske je bio bio grof Janko Drašković , a u radu je več tada  sudjelovalo i 5 Križevčana.

Danas Matica Hrvatska ima oko 120 ogranaka, što u Hrvatskoj što u inozemstvu, s preko 3500 članova što i je, ali i nije prevelik broj i jedan od zadataka današnjeg rada Matice je povećavanje broj članstva.
Sve to i još mnoge druge informacije o radu Matice Hrvatske nam je na duhovit, zanimljiv i nadasve stručan način predstavila predsjednica Matice Hrvatske ogranka Križevci, Renata Husinec uz pomoć svog supruga dr. Franje Husinca. Važno je napomenuti da osim što Matica Hrvatske ogranak Križevci izdaje razne vrijedne i kvalitetne knjige i časopise, da je u ovih 25 godina organizirala i 513 događaja.


Na samom početku predstavljanja rada Matice, ravnateljica OŠ "Grigor Vitez" Nevenka Bajsić je sve prisutne pozdravila naglasivši otvorenost škole na suradnju i podršku raznim vidovima kulturnih događanja. Uvod o radu Matice je dao i član Matice, ali i djelatnik škole, Jerko Barišić naglasivši važnost i značaj ove Udruge za cijelu Lijepu našu. 
U malom kulturnom programu nam se predstavio učenik 6. razreda Roko Bošnjak, odsviravši nam na harmonici jednu skladbu. Publika je pomno i s puno zanimanja pratila ovo dvosatno predstavljanje koje je prošlo za tren.








Nema komentara:

Objavi komentar