subota, 2. svibnja 2015.

3. Ružin pohod - 2015.

Kako zaboravu prepustiti neke od najiksrenijih osjećaja kao što su prijateljstvo, a pogotovo ako je višegodišnje i iskreno. Možeš ga potisnuti i spremiti u neke kutke srca za posebne namjene, jer hod kroz život zahtjeva stalne prilagodbe, ali zaboraviti nikako ne. Posebno je teško zaboraviti ako nas netko preprano napusti zbog izgubljene bitke s teškom bolešću.
Ove godine je u organizaciji Križevačke udruge pjensika i pisaca - KUPP odražn i
treći Ružin pohod, 
nadopunjen i s pjesničkim recitalom što ovaj pohod svrstava u jedinstveni događaj u svijetu.
Da se vratimo početku, ovaj pohod je organiziran kao podrška svima onima koji se s teškim malignim bolestima nose i kao sjećanje na sve one koji su nas zbog teških bolesti prerano napustili. Želja da se jedan takav pohod organizira je potaknuta prije dvije godine kada nas je u travnju nakon duge bolesti napustila Ružica Katalenić dugogogdišnja tajnica u križevačkom folkloru. Svojim ljudskim kvalitetama i ljubavi prema ljudima te svojom iznimnom snagom sa kojom se suočila sa karcinomom, nadahnula nas je da nešto uradimo njoj u čast i spomen.
Hvala ti Ružice.
Svake godine nas ide sve više i više i sve nam je bolje i bolje, pa je tako bilo i ove godine. Iz Križevaca put Kalnika nas je krenulo, ali i došlo 45 hodača. Krenuli smo s glavnog trga u Križevcima te se zaustavili na groblju kod groba naše Ružice pomolivši se za nju i za sve one koji su nas preprano napustili.
Šumske stazice su oživjele, mostići zaškripali, lišće zatreperilo. Zadovoljan i glasan razgovor sudionika pohoda uz pješačenje dao je šumicama i livadama punoću zajedništva. Pomalo se hodalo, udisala se priroda, pojeo koji sendvić, popio koji gutljaj soka ili što je već tko imao i za nekih pet i pol sati već smo bili ispod Starog grada na Kalniku i jeli predobar grah.
I kad se činilo da je to sve u šatoru na pozornici smo održali i pjesnički recital davši na taj način i ostalim gostima Kalnika prigodan kulturni program.
Hvalam svima onima koji su išli s nama i na taj način pokazali svoju ljudskost, ali i ljubav spram prirode. 

Pohod je snimala i ekipa HTV -a i odmah je popodne taj prilog emitiran u Županijskoj panorami.

čanak na  http://prigorski.hr/treci-ruzin-pohod/






















1 komentar: