nedjelja, 31. svibnja 2015.

34. recital suvremenog kajakavskog pjesništva

"DRAGUTIN DOMJANIĆ" - Sv. Ivan Zelina 2015.

Još tam daleke 1970-e ovaj je festival kajkavske pisane reči vu stihu ugledal svoje prvo izdanje i uz jedan prekid od 11 let uspel je evo dojti i do svog 34 izdanja. Nemrem si ni zmisliti kak bi danas zgledala ta pjesnička reč da ni ovoga festivala sa našom preštimanom kajkavštinom, zato svaka čast sima na trudu kaj su KAJU dali da živi i da cvate kak u najlepšim sunčanim danima. Za tak nekaj je prvo zadužen ravnatelj pučkog otvorenog učilišta  Ivica Kukovačec, ali i gradaski oci vu Zelini i političari kaj vode Zagrebačku županiju, ali i mnogi drugi sponzori kaj vole da naš KAJ navek živi. 

Ove godine je program vodio Dubravko Sidor, a 34 izabrane pjesme su intepretirali dramski umjetnici Ljiljana Bogojević, Marija Borić, Vid Balog i Zdenko Brlek, dok je za glazbeni dio bio zadužen Komorni trio CRISOSTOMO. Da bi se i ove godine zadržala kvaliteta odbira najboljih pjesama bio je zadužen stručni ocjenivački sud u sastavu: dr.sc. Božica Pažur, prof.dr.sc. Joža Skok i dr.sc. Ivo Kalinski i oni su odlučili da prvu nagradu dobija Biserka Marečić sa pjesmom "Podivljala senoukuoša".
Još su nagrađeni: Tomislav Ribić, Slavica Sarkotić, Božica Brkan, Đurđa Lovrenčić, Vinko Hasnek, Darko Raškaj Jalšovec, Zdenka Maltar, Biserka Marečić. 
Valja napomenuti da je ove godine radove poslalo točno 100 autora i pristiglo je oko 468 pjesama. tako da žiriju nije bilo nimalo lako. 
U ime Matice Hrvatske prisutne je pozdravila Renata Husinec, presjednica ogranak Matice hrvatske u Križevcima.U sklopu recitala bila je postavljena i prigodna izložba slika Danka Merina "Podivljala senokoša". 
Ne mora se niti spomenuti da se i ovo leto završil recital s predobrim domjenkom.
Hvala organizatorima i čestitke ne samo pobjednicima već sima kaj pišu na domačoj nam reči.










Nema komentara:

Objavi komentar