subota, 16. svibnja 2015.

ODA PRIJATELJSTVU vu ŠTAGLJU kulture kod Mirjane


 DÍAS DE LA CULTURA CHILENA EN ZAGREB
MEMORIA - UN PUENTE ENTRE CHILE Y CROACI
 16.svibnja 2015.
Tajnovito i moćno bi zvučalo kada bih vam muškim promuklim glasom , u polumraku sobe, pomalo nerazgovijetno, zagonetno glasno dišući, govorio jednu po jednu riječ, poduže zastajkujući između njih. A te riječi bi bile  
KOSTANJ...  ODA PRIJATELJSTVA...     SJEĆANJE- MOST IZMEĐU ČILEA I HRVATSKE...   
DANI ČILEANSKE KULTURE... TUGA TARLE.... MIRJANA SAČAR BOBANAC...
Vjerojatno ne bi odmah shvatili o čemu je riječ, ali bi sigurno osjetili snagu i emociju izrečenoga.

DANI ČILEANSKE KULTURE
traju nekoliko dana i šetaju nježno od Muzeja Mimara preko Europskog doma, Društva hrvatskih književnika, Kulturno informativnog centra do svoje posljednje postaje, a to je do Štaglja u selu Kostanj u općini Dubrava.
Današnji program i druženje u štaglju, ali i na dvorištu ispred njega podsjećalo je na izvrsno režirani film koji želi dočarati kako treba izgledati različitost kulture u njegovom gotovo idealnom obliku istovremeno naglašavajući trenutni prijateljski spoj sudionika i publike. Zapravo, kao što to uvijek biva kod Mirjane, u Štaglju, gotovo da se i ne zna tko je sudionik programa, a tko je publika jer se program spontano mijenja i nadounjuje seleći se od pozornice preko podija pa sve do dvorišta.

Prijateljstvo i poezija se nadopunjuju, izvlače emociju i spontano potiču pljesak odobravanja.

Slušala se opipljivo mirisna ljubavna poezija iz te zemlje Andskih daljina, poezija koju su napisali Gabriele Mistra, Violete Parra, Terese Williams Monte, Stelle Diaz Varin, Pabla Nerude i Vincenta Huidbora koje je prevela glavna organizatorica ovog projekta za Hrvatsku, Tuga Tarle.

Dan je bio potmuran s izrazitom željom da stremi prema zaigranom suncu, koje nas je na kraju i počastilo svojim dolaskom, i scenografski savršen da se svi zaljubimo u te poetske riječi. I ono što je rijetko, bilo je puno poezije, a osjećalo se u zraku želja za još, još. Zaigranost zajedništva upotpunili su glazbeni nastupi, ali i dobra klopa (veprić) i fino čileansko vino.
Toliko sam se uživio u uživanje u programu da sam zaboravio zapisati tko je sve sudjelovao, ali evo nekih imena po sjećanju: Nastupili su. Tereza Gabrić, Doris Karamatić, Klapa Zrinski iz Vrbovca, Ana Merlin, Željko Šestić, Antun Tudić , Bemian duet i ...

Cijelo se vrijeme trudim dočarati vam tu posebnost, ali se bojim da nisam uspio pa stoga mi samo dozvolite da zahvalim iznimno velikom prijateljstvu Tuge Tarle i Mirjane Bobanac što su nam danas omogućile da ovome prisustvujemo.
Još mi u uhu šapuće zvuk harfe, glas Tereze i riječi poezije koja nosi i ljubi život.


















Nema komentara:

Objavi komentar